Poravnanje za zakup satelita

Izvor: RTS, 29.Dec.2010, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poravnanje za zakup satelita

Umesto 40 miliona evra, Srbija će morati da plati 27,85 miliona evra izraelskoj kompaniji "Imidžset" za zakup satelita.

Vlada Srbije rešila je spor sa izraelskom kompanijom "Imidžset" na ime zakupa spornog satelita, pa će umesto 40 miliona evra koliko je odredio Arbitražni sud u Londonu, morati da plati 27,85 miliona.

Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol pozdravio je dogovor o poravnanju koji su postigli Vlada Srbije i izraelska kompanija "Imidžset", saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je izraelska ambasada u Beogradu.

"Sporazum pokazuje da su obe strane iskazale dobru volju i trebalo bi dodatno da ojača inače čvrste odnose i saradnju između dve zemlje", ocenio je ambasador Kol.

Šef pregovaračkog tima Vlade Borko Stefanović, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao je da su pregovori bili dugi i teški, a da je država Srbija bila u nepovoljnoj poziciji zbog toga što je Privredni sud u Beogradu prihvatio odluku Arbitražnog suda u Londonu.

"To znači da bi iz budžeta bilo plenjeno 40 miliona evra", precizirao je Stefanović i istakao da bi, da slučaj nije razrešen, plaćali i visoke kamate pa bi šteta bila još veća.

Izraelska firma, smatra politički direktor MSP-a, pristala je na poravnanje da bi sa državom Srbijom imala normalan odnos u budućnosti i sačuvla imidž u poslovnom svetu.

"Pozicija izraelske kompanije bila je maksimalno lagodna, jer su imali papir sa presudom, a mi smo mogli samo da raspravljamo o moralnosti celog slučaja", ističe Stefanović.

Iako šteta nije napravljena za mandata ove Vlade, ona je prihvatila da, kako kaže Stefanović, "vadi kestenje iz vatre".

Da li je i ko dobio proviziju biće predmet istrage, kaže Stefanović i nada se da će i to pitanje biti rešeno pred sudom.   

Zbog potpisivanja ugovora štetnog po Srbiju, u toku je sudski postupak za zloupotrebu položaja protiv bivšeg ministra odbrane Prvoslava Davinića, a u dogovorima sa izraelskom firmom učestvovao je i Svetozar Marović, tada predsednik SCG.

Stefanović nema informacija o tome da li će biti zatraženo da i Marović odgovara pred sudom, ali smatra da će "naše pravosuđe ceo proces izgurati do kraja".

Davinić je optužen da je bez dozvole nadležnih 4. juna 2005. godine potpisao ugovor vredan 45 miliona evra, sa izraelskom kompanijom "Imidžset".

Nije odgovoran samo Davinić 

Analitičari smatraju da je država propustila šansu da u "aferi satelit" prođe bolje, tako što bi ranije procesuirala odgovorne.

Kako su snimci zakupljenog špijunskog satelita bili sa vojnog stanovišta apsolutno nepotrebni, sumnja se da se kupovina visoke vojne tehnologije pretvorila u korupciju, kaže vojni analitičar, Aleksandar Radić.

On naglašava i da odgovornost ne bi trebalo da snosi samo bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić.

"Potpuno je jasno da je Prvoslav Davinić potpisao ugovor, on to ne bi uradio bez saglasnosti VSO. Uloga Svetozara Marovića mora da bude preispitana", rekao je Radić.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Ilić kaže da je pitanje koliko je realno da se takav postupak sprovede s obzirom na dokaze.

"Ako bi se postupak i vodio, Marović je ugledna figura u Crnoj Gori, teško je očekivati da bi smo mi mogli da ga obuhvatimo optužnicom i da mu neposredno sudimo", rekao je Ilić.

Obaveza plaćanja pala je samo na Srbiju, kao pravnu naslednicu zajedničke države, iako su formalno nadležni bili organi državne zajednice Srbija i Crna Gora.

U takvoj pravnoj poziciji, Srbija se svojevremeno odlučila da sačeka ishod međunarodne arbitraže, umesto da njeni pravosudni organi pokrenu postupak protiv odgovornih.

Time je, kako procenjuju pravnici, i odluka Arbitražnog suda mogla da se odloži, a i konačni ishod je možda mogao da bude povoljniji po Srbiju da je prethodno utvrđena pojedinačna odgovornost.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poravnanje za "Davinićev satelit"

Izvor: Radio 021, 29.Dec.2010

Umesto 40 miliona evra, Srbija će morati da plati 27,85 miliona evra izraelskoj kompaniji "Imidžset" za zakup satelita.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.