Plemeniti metali opet na meti kupaca

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jun.2015, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plemeniti metali opet na meti kupaca

LONDON - Rastuće nestabilnosti na obvezničkim i dioničkim tržištima posljednjih su tjedana dio investitora ponovno preusmjerile na tržište plemenitih metala. Investitori ponovno traže "sigurne luke", a tu su plemeniti metali prvi izbor.

Zlato i srebro osvoga su tjedna otprilike na "pozitivnoj nuli", u trenucima kad su njemačke obveznice po prvi puta nakon rujna prošle godine probile razinu od 1 posto. Analitičari >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << smatraju da vrijeme radi za zlato.

- Bilo bi pogrešno zaključiti da prognoza za zlato ovisi isključivo o razvoju američke monetarne politike, kaže za CNBC analitičar tržišta roba u Capital economicu Julian Jessop.

- Čak i u kraćim razdobljima, potražnja za sigurnim lukama i kupnja na ključnim tržištima u razvoju može biti značajnija od događanja u SAD-u, dodaje Jessop.

Sljedeći faktor je kupnja od strane centralnih banaka. Ruska centralna banka povećava količine zlata kako bi se "odmaknula" od dolara. Također, posljednjih je tjedana primjetan veći ulazak kapitala u fondove i vrijednosne papire koji su vezani uz plemenite metale.

- Posljednjih smo tjedana vidjeli ozbiljne investicije u zlato, i tako to počinje. Vidimo neka optimističnija pozicioniranja, ljudi se više mkoncentriraju na dugoročne pozicije, kaže direktor istraživanja u ETF Securitiesu Martin Arnold koji predviđa da će cijena zlata sa sadašnjih 1.800 dolara za uncu do kraja godine porasti na 1.300 dolara.

Od početka godine najmanje su profitirali investitori u platinu. Cijena platine nedavno je probila psihološku barijeru od 1.100 dolara,a postoji i rizik daljnjeg pada cijene. Analitičari smatraju da to ima manje veze s platinom, a više sa sentimentom čitavog tržišta.

Srebro je imalo snažne dobitke u svibnju i bio je najbolji plemeniti metal a dugoročne pozicije uzletjele su u tom mjesecu za čak 138 posto, prema podacima Capital Economicsa. Kineska potražnja i dalje je snažna. Srebro se trguje na razini od 16 dolara za uncu što je ispod svibanjskih visina, no Arnold vjeruje da će do kraja godine dosegnuti razinu od 18,50 dolara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Plemeniti metali opet na meti kupaca

Izvor: GdeInvestirati.com, 12.Jun.2015

LONDON - Rastuće nestabilnosti na obvezničkim i akcionarskim tržištima poslednjih su nedelja deo investitora ponovo preusmerile na tržište plemenitih metala...Investitori ponovo traže "sigurne luke", a tu su plemeniti metali prvi izbor. Zlato i srebro su ove nedelje otprilike na "pozitivnoj nuli",...

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.