Pet najlepših drugih gradova u Evropi

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2018, 01:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet najlepših "drugih gradova" u Evropi

Sva pažnja u Evropi je usmerena na Rim, London, Pariz i ostale evropske prestonice. Iako su svi ti gradovi jako uzbudljivi, mnogi gradovi podjednako lepi ostaju u njihovoj senci. Pogledajte i koji.

Poznata i kao kolevka renesanse, Firenca je elegantni grad ušuškan u dolinu Toskane, bogata umetnošću, istorijom i arhitekturom. Manje je poznata od italijanskog megastara Rima, ali reka Arno koja protiče kroz Firencu uz pejzaž gustih šuma i crvenih krovova podjednako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << će vas ostaviti bez daha.

Samo na dva sata vožnje od Pariza nalazi se Lion, jedan od najvažnijih prestonica hrane u svetu. Sa preko četiri hiljade restorana od kojih 22 imaju Mišelinovu zvezdicu, Lion je smešten na ušću Saone i Rone, ali i blizu bajkovitih vinograda. Pored uživanja u hrani i prvoklasnom vinu, Pariz vam neće pasti na pamet.

Manji i intimniji od Lisabona, ali i vizuelno interesantniji. Istorijske zgrade oduzimaju dah, a za neke od njih se slobodno može reći da su umetnička dela, dekorisana hiljadama i hiljadama nijansi. Neverovatna arhitektura se prenosi i na enterijer, pa tako obavezno treba posetiti knjižaru Livraria Lello. Upravo je ta knjižara pružila inspiraciju Dž. K. Rouling, pa ćemo je najbolje opisati kao čistu magiju.

Obalska metropola na Egejskom moru je drugi najveći grad u Grčkoj. Prijateljski i opušten grad lociran je na samom severu, a kulinarska tradicija koja u njemu vlada i multietnička pozadina su oslikani u njegovoj kuhinji. Pored mora nalazi se bezbroj restorana i kafića, a čitav grad je zbog svojih znamenitosti i istorijskih ostataka građevina starih nekoliko vekova jedan veliki muzej na otvorenom.

U Berlinu možete provesti nekoliko dana i uopšte ne doći u dodir sa nemačkom tradicijom. U Minhenu je to drugačije, a tradicija je veoma važan deo ovog grada. Pivo u tradicionalnim nemačkim kafićima, pa ćete imati osećaj kao da Oktoberfest traje cele godine.

Stari grad je takođe lako istražiti peške, a bezbroj galerija i muzeja okupiraće vašu pažnju. Taman kada se umorite od šetnje uputite se u jedan od trendi restorana koji su poznati po tome što eksperimentišu sa svetskim kuhinjama, te nudi mnogo zanimljivih i neobičnih jela.

Celokupan tekst možete pročitati na sajtu B92.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.