Oporavak funte nakon oštrog pada

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Dec.2018, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak funte nakon oštrog pada

LONDON - Britanska funta u utorak je nadoknadila dio gubitaka prema dolaru na međunarodnim tržištima dok investitori čekaju nove smjernice vezane uz brexit, a u takvom ozračju dolar je blago oslabio prema košarici valuta.

Funta je nadoknadila dio gubitaka prema dolaru zabilježenih u ponedjeljak, kada joj je cijena nakratko skliznula na najniže razine u 20 mjeseci, pogođena viješću da je britanska premijerka Theresa May odgodila glasovanje o sporazumu o brexitu >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u tamošnjem parlamentu. Glasovanje se trebalo održati u utorak.

Funta je jutros ojačala 0,4 posto prema dolaru, na 1,2621 dolara. U jučerašnjem trgovanju cijena joj je u jednom trenutku pala za čak 1,6 posto, skliznuvši na 1,2507 dolara.

Ulagači sada pokušavaju odgonetnuti hoće li odgoda glasovanja rezultirati kaotičnim izlaskom Britanije iz Europske unije (EU). Među mogućim ishodima sada su kaotično razdruživanje s EU-om bez sporazuma o brexitu, novi referendum o članstvu, ili ponovni pregovori s Bruxellesom oko sporazuma koji je premijerka May usuglasila s EU-om koji bi se vodili u posljednjem trenutku.

"Tržišta su uračunala nešto veću šansu za izlazak Britanije iz EU-a bez sporazuma. No, opet nam slijede oscilacije sve dok ne budemo imali nekakvu odluku o tome", ocijenila je analitičarka Commerzbanka Thu Lan Nguyen.

Čelnici EU-a raspravaljat će o brexitu na ovotjednom samitu zakazanom za četvrtak, no po riječima predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska neće biti novih pregovora o brexitu.

Pritisci na slabljenje funte pripomogli su euru da ojača blagih 0,2 posto prema dolaru, pa se njime jutros trgovalo po 1,1377 dolara.

Zabrinutost zbog nasilnih prosvjeda u Francuskoj protiv gospodarskih reformi predsjednika Emmanuela Macrona priječila je veće dobitke eura. Fokus investitora sada je usmjeren Europskoj središnjoj banci (ECB) koja bi trebala sa sjednice u četvrtak dati najnovije procjene stanja u gospodarstvu eurozone.

U takvom je ozračju dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros blago oslabio, skliznuvši na 97,092 boda. U ponedjeljak je ojačao 0,75 posto, što se dijelom zahvaljuje slabljenju funte.

Među većim gubitnicama na tržištima u nastajanju bila je indijska valuta, nakon neočekivane ostavke guvernera indijske središnje banke Urjita Patela. Rupija je tako u ponedjeljak u jednom trenutku oslabila više od jedan posto prema dolaru, što je njezin najveći dnevni pad u proteklih više od pet godina.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.