Odložena odluka o izručenju Ganića

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 13.Apr.2010, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložena odluka o izručenju Ganića

Beograd,London -- Odluka o eventualnom izručenju Ejupa Ganića, člana ratnog Predsedništva BiH, odložena je za nedelju dana, jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme.

Na sudu u Londonu je održano novo ročište Ganiću po zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju, a odlučeno je da se novi pretres održi 20. aprila. Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vukčević izjavio je večeras tanjugu da se do kraja juna može očekivati odluka londonskog suda o srpskom zahtevu za izručenje bivšeg člana ratnog predsedništva BIH Ejupa Ganića.

Član pravnog tima odbrane Ganića Damir Arnaut je izjavio za sarajevske medije da se danas raspravljalo o datumima za ekstradicijski proces, koji je započet.

"Mi smo danas prvi put od Republike Srbije dobili zahtjev za ekstradiciju", rekao je Arnaut i dodao da je sve što se nalazi u tom zahtevu Haški tribunal već istražio i odbacio, odnosno, kako je rekao Arnaut, utvrdio da nema elemenata krivičnog dela niti odgovornosti".

Ganićev branilac je istovremeno demantovao navode pojednih medija o tome da je odobren zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je zadovoljan prvim nastupom londonskog tužioca koji zastupa zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića.

"Ovde se ne radi o nekoj konkurentnosti zahteva za ekstradiciju. Postoji samo naš zahtev za ekstradiciju a ne postoji zahtev Bosne i Hercegovine. Bosanska strana traži odbacivanje zahteva Srbije za ekstradiciju Ganića, što ja tumačim tako da oni i neće da mu sude", rekao je Vukčević.

On je ukazao da bi zahtev BiH za ekstradiciju kao i zahtev Srbije, morao da sadrži elemente iz koji proizilazi da bi mu i oni sudili, ali da, kako je istakao, toga nema.

Vukčević je naveo da je na današnjem ročištu londonski tužilac koji zastupa zahtev Srbije izneo argumente "na pragmatičan način" i da je bosanska strana, kada je dobila reč, bila, po njegovoj oceni, zatečena.

"U nedostaku argmenata počeli su diskvalifikacijama, pozivajući se na to da nismo izručili Ratka Mladića, da na taj način drugim sredstvima ponovo sudimo žrtvama BiH, pomažemo (Radovanu) Karadžiću u njegovoj odbrani. Smetalo im je čak i moje prisustvo u sudnici govoreći da je to politički pritisak na engleski sud", kazao je Vukčević.

On je dodao da nakon ročišta koje je zakazano za 20. april, idu značajnija ročišta na kojima će se odlučivati o otvaranju ekstradiocionog postupka.

Ganić je uhapšen na aerodromu Hitrou po poternici srpskog Interpola zbog optužnice koja ga tereti da je izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Ganić ljut na britanski vladu

Ratni član Predsedništva BiH Ejup Ganić optužio je britansku vladu za politički motivisano ponašanje koje predstavlja podršku pristalicama Slobodana Miloševića, objavio je AP.

"Nisam srećan zbog odluke britanske vlade, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova, da pokrenu taj proces. Čini se da britanska vlada dobrovoljno obavlja policijski posao za Miloševićev režim koji je još uvek, manje ili više, na određeni način aktivan", rekao je Ganić.

U izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" Ganić je rekao da je, kao i njegova porodica i odbrana, očekivao da će danas britansko ministarstvo unutrašnjih poslova uputiti sudu obaveštenje da srpski zahtev ne ispunjava uslove, nakon čega bi mogao slobodno i odmah da se vrati u BiH.

"Na sudu je danas utvrđena dinamika narednih ročišta, s obzirom na to da je britanska vlada prihvatila te optužbe Srbije i prosledila ih sudu. Sada će taj proces trajati, ne znam koliko dugo, ali sledeće ročište, na kojem će moji advokati osporavati zahtev Srbije i dokazivati da Srbija zloupotrebljava britanski sistem, zakazano je za sedam dana", rekao je Ganić sarajevskom listu.

On je odbacio optužbe u vezi počinjenih ratnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici. Prema njegovim rečima, Velikoj Britaniji nije upućen zvaničan zahtev BiH za njegovo izručenje BiH i to apsolutno nije potrebno.

"Ne može mene BiH da traži, jer ja nisam pobegao iz nje. Ja sam uhapšen u Londonu 1. marta, kada sam krenuo nazad u Bosnu, i van svake je pameti da mene sada Bosna traži da budem izručen. Ja sam tu uvek bio dostupan svim organima i biću, ali ovđe u Britaniji treba dokazati istinu", rekao je Ganić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odložena odluka u slučaju Ganić

Izvor: S media, 13.Apr.2010

Odluka o eventualnom izručenju Ejupa Ganića, člana ratnog Predsedništva BiH, odložena je za nedelju dana, jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme, potvrdjeno je Radiju S u Višem sudu u Londonu. ..Na sudu u Londonu održano je novo ročište Ganiću po zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju,...

Nastavak na S media...

Odložena odluka o postupku oko izručenja Ganića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2010

LONDON - Odluka o eventualnom izručenju Ejupa Ganića, člana ratnog Predsedništva BiH, odložena je za nedelju dana, jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme...Na sudu u Londonu održano je novo ročište Ganiću po zahtevu Srbije za njegovu ekstradiciju, a odlučeno je da se novi oretres održi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Odložena odluka o Ganiću

Izvor: RTS, 13.Apr.2010

Odluka londonskog suda o izručenju bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića odložena za 20. april, jer je njegova odbrana tražila dodatno vreme. Srpski tužilac Vladimir Vukčević zadovoljan nastupom londonskog tužioca koji zastupa zahtev Srbije za ekstradiciju Ganića. ..Srpski tužilac...

Nastavak na RTS...

Vukčević: Odluka o izručenju Ganića do kraja juna

Izvor: SrbijaNet.rs, 13.Apr.2010

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je večeras Tanjugu da se do kraja juna može očekivati odluka londonskog suda o srpskom zahtevu za izručenje bivšeg člana ratnog predsedništva BIH Ejupa Ganića. Vukčević je u telefonskoj izjavi iz Londona objasnio da je

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Vukčević: Slučaj Ganić dobro predstavljen

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2010

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da su britanski tužioci bili veoma zadovoljni načinom na koji je tužilaštvo Srbije preciziralo zahtev za ekstradiciju člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, kojeg sumnjiči za ratne zločine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici...

Nastavak na Vesti-online.com...

Suđenje Ganiću najverovatnije u Srbiji

Izvor: Danas, 14.Apr.2010, 20:58

Postoji mogućnost, čak postoji i velika verovatnoća da se Ejupu Ganiću sudi u Srbiji. Naš zahtev za ekstradiciju je proceduralno valjan. Usvojen je od ministra unutrašnjih poslova u Velikoj Britaniji i proces ekstradicije Srbiji je započeo pred londonskim sudom. Postoji samo jedan, naš, zahtev...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.