Odbijen zahtev za izručenje Ganića

Izvor: S media, 27.Jul.2010, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev za izručenje Ganića

Londonski sud za ekstradicije odbio je danas zahtev Srbije za izručenje bivšeg člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejupa Ganića. Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić za S media portal je izjavio da će Srbija uložiti žalbu na presudu.

- Sudija je izrazio bojazan da Ejup Ganić ovde ne bi imao fer suđenje i da bi postojala velika mogućnost političkih pritisaka. Mislim da je to ishod nekog prošlog vremena gde je Bosna označena kao žrtva >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ratova na području bivše Jugoslavije i uz sav marketing koji je išao u i pored sudnice da je to neki način bilo opredeljujuće za odluku suda. Što se nas tiče iskoristićemo pravo žalbe gde na Višem sudu ceo postupak počinje iz početka i gde ćemo se boriti za prava porodica žrtava njih preko 60 stradalih u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu – rekao je Vekarić.

Objavljivanju odluke londonskog suda prisustvovao je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Proces za izručenje Ganića počeo je 13. aprila, a ročište je trajalo od 5. do 14 jula. Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 evra i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji.

Ejup Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu Hitrou, na osnovu poternice koju je Srbija raspisala za njim zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 3 maja 1992. godine gde su ubijena 42, a ranjena 73, a zarobljeno 215 pripadnika JNA.

Sanja Vajagić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.