OEBS: Zaštita novinarskih izvora

Izvor: B92, 19.Sep.2011, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Zaštita novinarskih izvora

Beč -- OEBS zabrinut za poštovanje zaštite novinarskih izvora u okviru istrage o telefonskim prisluškivanjima u britanskom tabloidu "Njuz of d vorld".

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da je "veoma zabrinuta" što policija u Londonu pokušava da preko pravosudnih organa natera novinare lista Gardijan da otkriju svoje poverljive izvore koji su im omogućili pokrivanje skandala vezanog za "Njuz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << of d vorld".

"Ako tužilaštvo pristane na to, taj pokušaj londonske policije mogao bi da stvori presedan koji bi imao za posledicu da paralizuje istraživačko novinarstvo i ograniči slobodu štampe", navodi se u saopštenju Dunje Mijatović.

Ona je to saopštenje prosledila britanskom ministru inostranih poslova Vilijamu Hejgu i pozvala britansku vladu da zatraži od londonske policije da odustane od svog zahteva.

"Dozvolite mi da istaknem da bi izveštavanje Gardijana o skandalu vezanom za telefonska prisluškivanja trebalo da bude ocenjena kao izveštavanje od posebnog interesa za javnost", dodaje se u saopštenju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OEBS: Policija tera novinare "Gardijana" da otkriju svoje izvore

Izvor: Blic, 20.Sep.2011, 00:45

LONDON/BEČ - Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) izrazila je danas zabrinutost zbog izveštaja da policija u Londonu pokušava preko suda da natera novinare "Gardijana" da otkriju poverljive izvore svoje istrage skandala vezanog za telefonska prisluškivanja u tabloidu "News of the...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.