Naučnici: Najviše temperature u proteklih 120.000 godina

Izvor: VOA, 25.Jul.2023, 09:36

Naučnici: Najviše temperature u proteklih 120.000 godina

LONDON - Grupa naučnika koja se bavi proučavanjem klimatskih promena zaključila je, upoređujući temperaturne rekorde, da su temperature izmerene ovog meseca najviše u proteklih 120.000 godina, a verovatno i u istoriji civilizacije. "Da nije bilo klimatskih promena, ovako nešto se najverovatnije nikada ne bi desilo", rekla je Marijam Zaharija, naučnica sa Kraljevskog koledža u Londonu koja vodi studiju u okviru World Weather Attribution. Precizirala je da bi vreli talasi u Evropi i Severnoj Americi bili "doslovno nemogući" bez povećanja temperature od 1800-tih naovamo. Uticaj klimatskih promena vidljiv je u vrelim talasima koji su pogodili planetu ovog meseca. Ovi toplotni talasi postaju sve češći, konstatuje studija. Utvrđeno je i da je sagorevanje uglja, ulja i prirodnog gasa - što uzrokuje porast temperature - učinilo toplotni talas u Kini 50 puta verovatnijim, sa potencijalom da se javi na svakih pet godina. Emisija štetnih gasova učinila je i da temperatura u Evropi bude za 2,5 stepena Celzijusa viša, u SAD i Meksiku za 2 stepena, a u Kini za 1 stepen. Od industrijske revolucije, globalna temperatura je porasla za 1,2 stepena Celzijusa, pa ne čudi što je uloga klimatskih promena u aktuelnom zagrevanju velika, kaže naučnica Fridrike Oto sa Kraljevskog koledža u Londonu.   Posebno vreli talasi u Teksasu, Kaliforniji, Arizoni, Nju Meksiku, Nevadi, Donjoj Kaliforniji, Sonori, Čivavi će se dešavati jednom u 15 godina, pokazuje studija. Ali, klima nije stabilizovana. Naučnici upozoravaju da će toplotni talasi kakve imamo sada biti još češći ako se temperatura podigne i za manje od jednog stepena. Talasi u Španiji, Italiji, Grčkoj i na Balkanu će se dešavati svakih 10 godina ako se ovako nastavi, pokazuje studija. U Evropi i Severnoj Americi, pokazuje istraživanje, klimatske promene koje su izazvali ljudi, nisu jedine koje uzrokuju vrelinu, ali jesu neophodan sastojak jer priroda ne bi mogla sama ovo da prouzrokuje.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BEZ KLIMATSKIH PROMENA NE BI BILO OVOG PAKLA Naučnici: Izmerene su najviše temperature u istoriji, a glavni krivac je čovek

Izvor: Blic, 25.Jul.2023

Julski toplotni talasi u Evropi i Severnoj Americi bili bi praktično nemogući bez klimatskih promena koje je izazvao čovek, saopštili su naučnici.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.