Nastavak divljanja na hrvatskoj Vikipediji

Izvor: BKTV News, 13.Dec.2013, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak divljanja na hrvatskoj Vikipediji

Nekontrolisanom uređivanju na hrvatskoj Vikipediji nema kraja, pa se pojavio i tekst ”Specijalni rat protiv Hrvatske 1995.-2012.” u kojem se tvrdi da su ”sukobljene strane” Hrvatska i SR Jugoslavija, Republika Srpska Krajina i londonska masonska loža. Tekst je očito kompilacija namernih provokacija, ali i desničarskih tekstova, a uz tekst je i ilustracija ”povampirenog jugokomunističkog srpskog kasapina u specijalnom ratnom napadu protiv Hrvatske”.
”Istorijske, obaveštajne, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << policijske, sudske i stručne analize daće objašnjenje da li su neke osobe u hrvatskom državnom vrhu i državnim institucijama, nekim utIcajnim hrvatskim medijima, neki hrvatski intelektualci i pseudointelektualci delovali ili nedelovali na način da je to išlo u korist tom specijalnom ratu”, piše na Vikipediji.
Državnim neprijateljima koje autori teksta navode pripisuje se sve i svašta, od toga da su ”izdali Hrvatsku” za novac, kukavičluk, oportunizam, poltronstvo. Optužuju se i diplomatije Francuske, Engleske i Holandije da su učestvovale u tom ”specijalnom ratu” protiv Hrvatske i opstruisali napore da Hrvatska iz rata izađe kao pobednica. U Vikipediji ih nazivaju ”nesklonim krugovima”, koji su ”relativizovali srpske zločine”. ”Iredentistički su se krugovi u Italiji otvoreno dogovarali sa Srbijom na račun hrvatske teritorije, pomažući im na sve načine u nadi da bi došli do dobitaka na hrvatskoj obali Jadrana i desuverenizacijom Hrvatske na tom području u bilo kojem obliku, pri čemu im je slabljenje međunarodnog položaja Hrvatske u bilo kojem obliku bio put k tom cilju”, piše u tekstu na hrvatskoj Vikipediji.
Nisu bolje u tekstu prošla ni udruženja za zaštitu ljudskih prava, koja se optužuju da su lažni borci za demokratiju. ”Tobožnjim borcima za ljudska prava smetalo je što se pobunjenički Srbi sporo vraćaju u Hrvatsku, dok nisu nimalo pokazivali isti žar da se sankcionira kršenje ljudskih prava Hrvata koji žive u strahu zbog povratka srpskih ratnih zločinaca (ili od onih koji su se već vratili i čak dobili hrvatske dokumente) čije se kažnjavanje izbegavalo, kako se pokazalo, već više od dva decenija, na primer u Vukovaru”, napisano je na Vikipediji.
Dokle ide ovo tekstualno divljanje na hrvatskoj Vikipediji najbolje pokazuju opisi političara. Tako se za Zorana Milanovića tvrdi da je pseudohrvatski izdajnik krvavih očiju, Zoran Đinđić je po autorima Vikipedije ”Miloševićev klon likvidiran od strane hrvatskih patriota”, Milorad Dodik ”ugojeni komandir prežderan mesom hrvatske nejači”. Za Milanku Opačić, potpredsednicu hrvatske vlade, piše da je ”bešćutna srpska ambasadorica i ortakinja kasapina Milanovića”, a Bob Dilan ”jasenovački ortak srpskih zločinaca, širitelj mržnje kroatofobnim pesmama”. Za Novaka Đokovića piše da je ”crnogorski reketar i dopingovani narkoman”, a Ivo Josipović mrzitelj svega hrvatskog.
Sudbina hrvatske Vikipedije ceo projekt javne enciklopedije dovela je u pitanje, jer očito nema volje da se iz uredništva hrvatskog izdanja uklone ekstremisti kopji zastupaju radikalno desne stavove. Sa druge strane, sve su češće provokacije kao poslednja iz teksta o ”specijalnom ratu protiv Hrvatske”, koje su pune uvreda i krajnje nepriličnih kvalifikacija.
Izvor: Novosti
Tweet
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.