Milica Mandić osvojila zlatnu medalju

Izvor: Politika, 11.Avg.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milica Mandić osvojila zlatnu medalju

Naša izvanredna reprezentativka u tekvondou osvojila prvu zlatnu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama. Mandić: "Ovo zlato je za porodicu, trenera i celu Srbiju"

London – Konačno velika radost za srpski sport:Milica Mandić, briljantna takmičarka tekvondo kluba Galeb, osvojila je u kategoriji preko 67 kg zlatnu medalju, pobedivši u finalu  svetsku prvakinju Francuskinju En Karolin Graf.

Olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je u subotu uveče da je ponosna što je osvojila prvu zlatnu medalju za Srbiju u Londonu i da se isplatio veliki rad tokom svih poslednjih godina.

"Neverovaratan je osećaj uzeti zlatnu medalju na Olimpijskim igrama. Zajedno smo radili godinama i trud se konačno isplatio. Ovu pobedu poklanjam porodici, treneru Draganu Joviću, Srbiji, mom klubu "Galebu", svima koji su bili uz mene", rekla je Mandićeva novinarima u Londonu.

Nakon što su izostali očekivani uspesi u daleko poznatijim sportovima, Mandićeva se pojavila skoro „niotkuda” i našoj zemlji donela 101. medalju na Igrama, a ukupno treće i najsjajnije odličje. Prethodno, to je pošlo za rukom jedino strelcima Andriji Zlatiću (bronza) i Ivani Maksimović (srebro).

- Čuvali smo je za kraj – pričao je pre neki dan njen trener Dragan Jović.

I sačuvao je do medalje.

(sve fotografije N. Negovanović)

Put Milice Mandić do zlata izgledao je ovako: prvo je počišćena (15:2) nejaka predstavnica Samoe Taltiga Kroli, pa onda olimpijska pobednica iz Pekinga 2008, Meksikanka Marija Del Rosarija Esponiza (6:4) i u polufinalu izuzetna takmičarka iz Rusije Anastasia Barišnjikova.

Milica Mandić je u 12 časova u Eksel areni imala vatreno olimpijsko krštenje sa takmičarkom iz Samoe. Razlika u klasi bila je vidljiva na prvi pogled, a za srpsku reprezentativku je najvažnije bilo što se protiv lakše protivnice privikla na veoma bučnu atmosferu u dvorani i što je više nego uspešno probila led.

Već posle prvedve dominantne runde je stekla prednost od 13 poena i meč je prekinut. Bilo je to zagrevanje za ono što je sledilo, spektakularna borba sa iskusnom Mekikankom Mario Rosario Espinozom olimpijskom šampionkom iz Pekinga koja je u Londonu bila prvi nosilac.

Borba je bila zaista fantastična. Espinoza je koristila svoju dobro poznatu taktiku, vršeći pritisak kako bi osvajala poene. Ipak naša takmičarka je držala kontrolu i posle dve runde bilo je 2:2. Treća je bila za pamćenje. Espinoza je uspela da stekne prednost od dva poena, posle 30 sekundi, ali je već u sledećoj akciji Milica Mandić smanjila. Razvila se borba sa napadima na obe strane. Mandićeva nije popuštala, čekala je svoj trenutak u  kontri  i 16 sekundi pre kraja udarcem u glavu osvaja tri poena za veliki trijumf i plasman u polufinale.

– Znala sam koja je njena specijalnost, stalno se tako bori. Bila sam spremna za kontru, pripremila sam se za udarac. Kontrolisala sam taj deo, mada je bilo oscilacija u borbi – rekla je odmah posle velikog trijumfa Milica Mandić .

Uspeli ste da zadržite koncentraciju, prisebnost kada je bilo najvažnije?

– Nisam se uplašila.Jasno mi je bilo da moram da budem smirena u tim momentima. Da sam srljala sigurno bih joj omogućila da ostvari veći broj poena.

Kompletna atmosfera ?

- Bilo je ometajućih efekata. Prvi put radim pred ovakvom publikom, u atmosferi za pamćenje. Debitant sam na Olimpijskim igrama, bilo je malo treme ali kada je meč počeo sve je nestalo.

U polufinalu protivnik je bila Anastasija Barišnjikova. Izvanredna takmičarka dvostruki prvak Evrope, i dva puta treća na svetskim prvenstvima.

I ovoga puta sjajna taktika Dragana Jovića. U jednom trenutku Ruskinja je tražila čelendž smatrajući da je njena akcija bila vredna bodova. Sudije nisu to prihvatle a potom je na scenu stupila naša izvanredna mlada takmičarka.

Sa dve sjajne akcije u kratkom periodu stekla je prednost 5:0. Druga runda je počela odmah sa bodom naše predstavnice. Sredinom runde Dragan Jović je tražio čelendž za čist udarac u glavu Ruskinje i posle većanja Milica Mandić ima ogromnu prednost 9:0! Jedino što je nemoćna Barišnjikova mogla da uradi jesu dva poena. Krenula je u napade,a to Milica Mandić najviše voli. Sačekala je i sa još dva poena ostvarila trijumf vredan medalje.

- Hvala vam puno – primala je čestitke ali sa takvim šarmom, sa takvim prisustvom duha da je to bilo impozantno.

Malo se sredila i onda rekla:

– Njen čelendž na početku borbe nije bio prijatan. Teško bi bilo da se stigne ta razlika, jer ona je izuzetan borac. Bilo bi sigurno mnogo napetije. Posle je stigla serija i nakon vođstva od 5:0 bila sam sigurna u sebe.

U daljem toku nije bilo dilema.

– Nisam htela da joj dam bilo kakav napad za poen. Kod 9:0 nisam mislila da je gotovo. U glavi mi je bilo samo da čujem znak za kraj borbe. Pazila sam i izdržala. Nisam euforična kao što sam bila u kvalifikacijama, sačuvala sam snagu – kazala je Milica Mandić.

Tako je Mandić potpuno zasluženo stigna do finala i Srbiji donela treću medalju na Olimpijskim igrama u Londonu. Njen trijumf je prva zlatna olimpijska medalja za Srbiju, otkako se takmiči pod tim imenom.

Borbama Milice Mandić prisustvovao je i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Dejan Stevović

objavljeno: 12.08.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.