Mariju drama, finale i šansa da ostane na vrhu!

Izvor: B92, 19.Nov.2016, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mariju drama, finale i šansa da ostane na vrhu!

Prvi teniser sveta Endi Mari plasirao se u finale Završnog Mastersa u Londonu, dramatičnom pobedom nad Milošem Raonićem.

Mari je u većem delu polufinala sa Raonićem bio slabiji igrač na terenu, izgubio je prvi set, ali je uspeo da preokrene i slavi rezultatom 5:7, 7:6 (7-5), 7:6 (11-9).

Duel je trajao više od tri i po sata, a Britanac je postao prvi igrač iz te zemlje koji je došao u priliku da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bori za titulu na Završnom Mastersu, što automatski znači i borbu za prvo mesto na kraju sezone.

Endi ima pobedu više od drugoplasiranog Novaka Đokovića koji od 21 čas igra sa Keijem Nišikorijem, a ukoliko se Srbin plasira u finale, imaćemo priliku da gledamo savršen kraj uzbudljive teniske godine.

Od početka meča bilo je evidentno da je momak iz Danblejna umoran, a nervozu je pojačala opomena za odugovlačenje sredinom prvog seta, posle čega nije ličio na igrača iz prethodnih nekoliko nedelja. Nekoliko puta se izvlačio, ali je Raonić napravio brejk u finišu i došao do seta.

Kada je Kanađin oduzeo servis rivalu na startu drugog, mnogi su mislili da je tu konačni kraj – prevarili su se jer je usledio ribrejk i nastavak drame. Ona je dostigla novi nivo u taj brejku, koji je hrabrim napadima dobio Mari, a potpuni vrhunac u finišu odlučujućeg seta.

Pošto je nekoliko puta izbegao opasnost, najbolji igrač planete je u dva navrata servirao za finale, ali mu se stegla ruka. Miloš se oba puta vratio i izborio drugi taj brejk. Potpuna 'ludnica' viđena je u dodatnom gemu, obojica su imala meč lopte, a domaći takmičar je nekako izvukao trijumf posle 20 odigranih poena.

Finale je na programu u nedelju od 20 časova.

Teniseri su meč počeli sigurnim servisom, posebno je impresivan bio Mari koji nije izgubio nijedan poen u prva dva servis gema, dok je Raonić morao da bude znatno oprezniji.

Ipak, koncentracija prvo popušta Mariju, Kanađanin u petom gemu stiže do brejk šanse, ali je ne koristi, pa Britanac posle dosta muke uspeva da sačuva servis, te ostane u egalu (3:3).

Usledila su dva besprekorna servis gema dvojice tenisera, da bi u devetom Podgoričanin imao ovaj put dve brejk šanse, ali ne koristi ih, Mari strpljivom igrom i dobrim servisom stiže do 5:4.

Kanađanin je lako osvajao gemove na svoj servis, a sve bolje je počeo da čita početni udarac rivala. Na ruku mu je išlo i to što je Endi bio previše nervozan, pa je u 11. gemu konačno napravio brejk. Mari mu je u tome dosta pomogao – izbacio je dva forhenda u aut za 15:40, da bi onda napravio duplu servis grešku (5:6).

Veliku ulogu u raspletu događaja u prvom setu imala je opomena sudije, pošto mu je Demijan Dumusoa bez najave ukazao da previše troši vremena između poena.

Raonić je to iskoristio i uz sitne probleme u poslednjem gemu došao do prvog seta – 5:7.

Drugi set je počeo, ali je bilo jasno da su „repovi“ iz prvog ostali u igri Marija. Na 15:30 u prvom gemu jedva je izbegao novu neprijatnost, izvukao se, a onda katastrofalnim udarcima propustio dve brejk šanse za vođstvo.

To mu se kao bumerang vratilo već u narednom gemu u kojem je servirao – ponovo je bio nesiguran, doveo sebe u problem, prvi put je našao rešenje, ali već drugi nije mogao i Raonić je napravio brejk za 1:2.

Međutim, mentalno istrošen dobijanjem prvog seta, Miloš je počeo više da greši, pa mu ni rani brejk nije pomogao da mirnije nastavi. Mari je izvršio pritisak i ekspresno došao do ribrejka, ne izgubivši nijedan poen na servis rivala – 2:2.

Jednako brzo je poveo 3:2, a onda opet propustio da se rezultatski odlepi – imao je dve dve prilike za brejk, prvu je prokockao, da bi kod druge Raonić odigrao fenomenalan poluvolej i kasnije izjednačio na 3:3.

Obojica su bila nesigurnija nego u prvom setu, napetost je počela da opada posle šansi na obe strane, pre nego što se ušlo u nešto mirniji ritam meča. Posle sigurnog servis gema Marija na semaforu je pisalo 5:4.

Do kraja seta nije bilo previše uzbuđenja, iako je Raonić pretio protivniku, pa se otišlo u taj brejk koji je Endi bolje otvorio. Hrabrim izlascima na mrežu došao je do 4:1. Kanađin je uspeo da se vrati na 5:5, ali je onda Britanac hrabro napao i vezao dva poena za 1-1 u setovima – 7:6 (7-5).

Bez obzira što je u neizvesnoj završnici dobio drugi set, Mari nije bio bolji igrač na terenu, a malo je falilo da pretrpi brejk na startu odlučujućeg. Dva puta je Miloš imao šansu, oba puta je loptica završavala u mreži i pri igrač sveta je nekako preživeo.

Ipak, ni na koji način nije mogao da pripreti u gemovima na servis rivala, pa je Raonić snažnim početnim udarcem došao do 2:3.

Sve je bilo mirno do osmog gema, a onda se situacija drastično promenila na 0:30 za Raonića. Odličnim riternima je doveo sebe u dobru situaciju, ali nije uspeo da završi i prilika je propala. Kazna je došla već u sledećem gemu – četiri ekspresna poena Endija i brejk za 5:4.

Ni tu nije bilo drame, pošto je kanadski teniser prikazao izuzetnu smirenost i odmah se vratio. Forhendima je širio teren, došao do dve prilike za ribrejk i kod druge zakucao smeč za 5:5.

Situacija se ponovila i u sledećem – novi brejk i olakšanje za publiku u 'O2 areni', ali samo privremeno, pošto se pošto se ponovo stegla ruka Mariju. Nekako je bilo i pravedno da se sve završi u taj brejku, ali niko nije mogao da očekuje ovakav dodatni gem.

Igralo se čak 20 poena, Raonić je odigrao možda i najhrabrije kada je to bilo najpotrebnije i spasao tri meč lopte. Došao je do svoje prve, kada je Mari ubrzao i pokazao zašto je trenutno broj jedan. Tas je prevagnuo na njegovu stranu i slavio je posle skoro tri sata i 40 minuta igre.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.