Malala očekuje 1,4 milijarde dolara za decu izbeglica

Izvor: Press, 01.Feb.2016, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malala očekuje 1,4 milijarde dolara za decu izbeglica

Najmladi laureat Nobelove nagrade za mir Malala Jusafzai, pokušaće da podstakne svetske lidere na predstojećoj konferenciji u Londonu da ove godine izdvoje 1,4 milijarde dolara za školovanje dece sirijskih izbeglica.
         "Srela sam puno izbegle sirijske đece, još su mi u mislima. Ne mogu da ih izaboravim. Pomisao da nikad u životu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << neće moći da idu u školu je šokantna i to ne mogu da prihvatim", rekla je Malala u intervjuu Rojtersu.
Malala je istakla da se toj deci još može pomoći.
"Još im možemo zašititi, nisu zauvek izgubljeni. Potrebne su im škole. Potrebne su im knjige. Potrebni su im nastavnici. To je način na koji možemo da zaštitimo budućnost Sirije", rekla je Malala (18).
Malala je navela da će uspeti da ohrabri i inspiriše svetske lidere da preduzmu akciju.
"Neću čekati. Ne možemo čekato. To mora da se dogoditi", kazala je ona.
U Londonu će se u četvrtak okupiti šefovi država i vlada i ministri iz celog sveta na konferenciji pod nazivom "Podrška Siriji i regionu" čiji je cilj prikupljanje novca za humanitarne krize izazvane ratom u Siriji.
Oko 700.000 sirijske dece živi u izbegličkim kampovima u Jordanu i Libanu i drugim bliskoistočnim zemljama i oni ne idu u školu, navodi se u izveštaju koji je objavio Malalin fond.
Malala će se na konferenciji u Londonu pojaviti sa 17-godišnjom učenicom i izbeglicom iz Sirije Muzun Alemlehan, koja će se obratiti svetskim liderima.
"Bez obrazovanja ne možemo ništa", rekla je Mazun.
Malalu su u oktobru 2012. talibani ranili iz vatrenog oružja u glavu, ali se ona oporavila i pokrenula kampanju za edukaciju devojčica u Pakistanu.
Postala je 2014. najmlađi laureat Nobelove nagrade za mir.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.