Izvor: RTS, 19.Sep.2022, 08:27

Kraljica Elizabeta Druga sahranjena u Vindzoru

Britanska kraljica Elizabeta Druga sahranjena je danas u zamku Vindzor. "Sahrani veka" britanskog monarha, čija je vladavina trajala 70 godina, prisustvovalo je više od 500 zvaničnika. Stotine hiljada ljudi poslednji put se oprostilo od kraljice. Nakon crkvene ceremonije u Vestminsterskoj opatiji, lafet sa kovčegom je centralnim gradskim ulicama prenet do Velingtonovog slavoluka odakle je automobilom prevozen u Vindzor. U Vindzoru je služeno privatno opelo, nakon čega je kovčeg položen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kraljevsku kriptu u Kapeli svetog Đorđa. Konačan čin sahrane obavljen je nešto kasnije tokom privatne ceremonije u prisustvu porodice.
Sahrani kraljice Elizabete prisustvovalo 500 šefova država ili vlada, među kojima i kraljevi, japanski car, šeici, sultani. Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić. Porodicu Karađorđević predstavljao je princ Aleksandar.
Oni su sinoć prisustvovali zvaničnom prijemu koji je priredio kralj Čarls Treći, u Bakingemskoj palati.
Kraljica Elizabeta Druga preminula je u četvrtak, 8. septembra u 97. godini u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu. U trenutku kada je kraljica umrla, tron je nasledio princ Čarls.

Dva dana kasnije, Čarls Treći i formalno je proglašen novim britanskim kraljem na ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.
Britanci su se poslednjih deset dana opraštali od kraljice. Kovčeg sa telom je od letnje rezidencije u Balmoralu, gde je preminula, prenet u London gde su građani u kilometarskoj koloni čekali da joj odaju poslednju poštu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kraljica Elizabeta Druga: Velika Britanija je stala da se oprosti od monarhinje

Izvor: Danas, 19.Sep.2022

Život u Velikoj Britaniji danas će se zaustaviti ne nakoliko sati kako bi nacija ispratila preminulu kraljicu Elizabetu Drugu. Ceremonija sahrane počeće u 12 sati po srednjeevropskom vremenu u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, uz očekivano prisustvo 2.000 ljudi. Očekuje se da više stotina hiljada...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.