Koronavirus se koristi za širenje računalnih virusa

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Feb.2020, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koronavirus se koristi za širenje računalnih virusa

LONDON - Opasni koronavirus kojeg je Svjetska zdravstvena organizacija jučer proglasila globalnom krizom jer je potvrđeno da se širi izvan Kine, počeo je izazivati paniku širom svijeta, a brojni internetski korisnici traže informacije o zaštiti, širenju virusa, liječenju i druge podatke.

Hakeri i cyberkriminalci vrlo brzo su iskoristili globalnu paniku, pa Bleeping Computer izvještava o povećanju napada s ciljem >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zaraze računala malwareom, koji se temelje na spam mailovima u kojima se nude detaljne informacije o koronavirusu, piše Vidi.hr.

Velika hakerska operacija s tim mailovima zasad je zabilježena samo u Japanu, putem mailova napisanih na japanskom jeziku kojima se širi Emotet malware, no budite sigurni da će i cyberkriminalci iz drugih dijelova svijeta ubrzo iskoristiti koronavirus za svoje akcije.

Stoga vam preporučamo da ne otvarate mailove u kojima se nudi "100-postotna zaštita od Koronavirusa" i slične, već informacije potražite na portalima službenih organizacija poput Ministarstva zdravstva RH, Svjetske zdravstvene organizacije WHO, ili se raspitajte kod svojeg liječnika.

Prema savjetima centara za kontrolu i prevenciju bolesti, najbolji način za sprječavanje širenja koronavirusa je pranje ruku i ostanak kod kuće ako ste bolesni, a slično vrijedi i za širenje računalnih virusa. "Perite" računalo antivirusom, ne "odlazite u goste" sumnjivim putovima (linkovima u mailu) i ne otvarajte pakete (attachemente) nepoznatih pošiljatelja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.