Ključni trenutak da Balkan privuče investicije

Izvor: Beta, 24.Feb.2014, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ključni trenutak da Balkan privuče investicije

LONDON, 24.februara 2014.(Beta) - Premijeri zemalja Zapadnog Balkana u ponedeljak su u Londonu potvrdili da sprovode mere za poboljšanje uslova poslovanja i pozvali bankare i privrednike da investiraju u taj region.

Na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o investicijama, evropski komesar za proširivanje Štefan File je ocenio da je "u času kad Evropa pokazuje prve znake izlaska iz krize, ključni trenutak >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << da Zapadni Balkan nastoji da privuče više investicija".

File je na skupu premijera zemalja regiona, medju kojima je bio predsednik Vlade Srbije u ostavci Ivica Dačić, medjunarodnih investitora i svetskih finansijskih organizacija, izložio novi pristup Evropske komisije za dobro upravljanje ekonomijom, konkurentnost, rast i zapošljavanje na Zapadnom Balkanu.

Evropski komesar je naglasio da je namera da čelnici regiona i potencijalni investitori zajednički sagledaju prioritete za ekonomske reforme.

File je predočio da nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nema funkcionalnu tržišnu privredu, da je velika nezaposlenost, naročito medju mladima, a da su visoki budžetski deficit i javni dug.

On je ocenio da "reforme javnih finansija i tržišta rada, uz smanjivanje administrativnih opterećenja za biznis, moraju imati prioritet", isto kao i ulaganja u obrazovanje i istraživanje.

Evropski komesar je kazao da je "vladavina zakona posebno važna za pravnu sigurnost i poverenje investitora, a ključ i za ekonomsku reformu".

Na pitanje novinara šta Vlada Srbije čini da dodju ulaganja u visoke tehnologije, premijer Srbije u ostavci Ivica Dačić je rekao da jeste istina da u Srbiji nije skupa radna snaga, ali postoji i dobar sistem obrazovanja i da su ljudi dobro obučeni i spremni za poslove.

Dačić je rekao da je vlada u Beogradu rešena da podstiče investicije koje će biti nosilac razvoja, i to naročito u informacionu tehnologiju, i u industriju, napomenuvši da su u taj sektor već uložene stotine miliona evra.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.