Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jul.2018, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klijentima Masterkada kartice odbijane širom svijeta

LONDON - Klijenti kompanije Masterkard (MasterCard) doživjeli su juče vrlo neprijatno iskustvo, jer su im kreditne kartice odbijane na uređajima za očitavanje kartica širom svijeta, tako da nisu mogli da izvrše željenu finansijsku transakciju.

Kako piše Fajnenšel Tajms (FT), Masterkard je uputio izvinjenje klijentima nakon što je "pad sistema" u kompaniji koja procesira transakcije kreditnim karticama blokirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << plaćanja korisnika njihovih kartica širom svijeta.

Britanski list ističe da je samo nekoliko nedjelja ranije, Masterkardov glavni rival, Viza, takođe bio pogođen tehničkim problemima.

"Nije jasno šta je izazvalo prekid u Masterkardu, zbog kog je banke i druge izdavaoce kartica zapljusnuo talas žalbi frustriranih klijenata onemogućenih da izvrše svoja plaćanja", navodi FT i dodaje da je operator kreditnih kartica saopštio u četvrtak uveče da je problem riješen.

"Svjesni smo da je došlo do nekih problema i naporno smo radili na tome da se oni riješe. Situacija je u potpunosti riješena i sve transakcije se sada odvijaju normalno. Žao nam je zbog svih izazvanih neugodnosti", naveli su iz Masterkarda saopštenju poslatom putem e-pošte.

Finansijski regulatori intenziviraju nadzor nad očiglednom krhkošću u sistemu plaćanja, pošto je Viza nedavno doživjela ozbiljan problem u svojoj mreži evropskih kreditnih kartica, koji je onemogućio na hiljade kupaca da obave finansijske transakcije, piše FT.

Desetočasovno "ispadanje" sistema u Vizi pogodilo je 2,4 miliona transakcija u Velikoj Britaniji, što je, kako se dodaje u tekstu, navelo mnoge prodavnice da prestanu da prihvatju plaćanje ovim karticama, a potrošače u nekim regionima podstaklo da isprazne lokalne bankomate.

Klijenti Masterkarda su u četvrtak prijavili probleme širom Evrope i Amerike, ali je američka kartičarska kuća odbila da pruži objašnjenje o tome šta je uzrok, naveo je Fajnenšel Tajms.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.