Italija pretekla Francusku i postala najveći proizvođač vina

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Okt.2015, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija pretekla Francusku i postala najveći proizvođač vina

LONDON - Italija je pretekla Francusku postavši najveći svjetski proizvođač vina ove godine, podaci su Europske unije.

Umjereni vremenski uvjeti rezultirali su bogatom berbom grožđa širom Sredozemnog poluotoka. Proizvodnja će u 2015., prema predviđanjima, porasti za 13 posto. Brojke dostavljene Europskoj komisiji sredinom rujna pokazuju da se ukupna proizvodnja približava brojki od 50 milijuna hektolitara.

Suprotno tome, toplotni val i nedostatak oborina >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u Francuskoj izazvali su pad proizvodnje od jedan posto. Regije Burgundija i Beaujolais su najgore pogođene. U potonjoj, proizvodnja je pala za četvrtinu, te je za očekivati u oba područja rast cijena u narednim mjesecima.

Jedan od razloga za uspon talijanske proizvodnje je jednostavno da je berba 2014. bila posebno loša zbog vremena.

Usprkos ovogodišnjim ukupnim dobrim uvjetima neki vinogradi su bili prisiljeni koristiti hitno navodnjavanje tijekom srpanjskih vrućina.

No, zahvaljujući hladnijem rujnu 2015. Talijani su dobili ono što proizvođači opisuju kao "prilično dobra berba" .
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.