Izvor: Radio 021, 14.Jun.2020, 14:42

Istraživanje otkrilo u koje doba dana se bebe najčešće rađaju

Naučnici sa univerziteta Koledž London su napravili istraživanje kojim su obuhvatili pet miliona porođaja između 2005. i 2014. godine.

Prema njihovim rezultatima, čini se da se samo 28 odsto porođaja završava između 9 i 17 časova tokom radnih dana.

Prema podacima koji su prikupljeni u istraživanju, mame u Engleskoj najčešće rađaju u 4 časa ujutro. Tačnije, čak 71,5 odsto porođaja se dogodi van službenog radnog vremena, što će reći da tada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rodi otprilike sedam od deset novopečenih mama.

Više od 50 odsto prirodnih porođaja dogodi se između 1 i 7 časa ujutro, a najčešće oko 4 sata ujutro, prenosi Nursing Times.

"Dugogodišnje iskustvo i istraživanja iz drugih područja pokazuju da se prirodni porođaji najčešće događaju noću ili u ranim jutarnjim satima. To bi moglo da bude deo naše evolucijske baštine. Naši preci živeli su u grupama koje su bile aktivne i raspršene tokom dana i okupljale su se i odmarale noću pa je porođaj noću verovatno pružao zaštitu majci i novorođenčetu", smatra dr Piter Martin, autor ovog istraživanja.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.