Evrozona obara nezaposlenost, Nemačka najbolja

Izvor: B92, 07.Jan.2016, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrozona obara nezaposlenost, Nemačka najbolja

London -- Nezaposlenost u 19-članoj evrozoni pala je na 10,5 odsto u novembru sa 10,6 procenata prethodnog meseca, što je najniža stopa u nešto više od četiri godine.

Ovako niska stopa nezaposlenosti nije zabeležena od oktobra 2011. godine, kada je evrozona zaglibila u dužničku krizu koja je dovela u pitanje čak i budućnost jedinstvene valute, evra, pokazuju podaci evropske agencije za statistiku Evrostata, prenosi američka agencija AP.

Pored toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novi pokazatelji signaliziraju oporavak ekonomije evrozone, još više ohrabruje podatak statistike da je broj nezaposlenih u posmatranom mesecu smanjen za 130.000 ljudi, svodeći ukupan broj osoba bez zaposlenja na 16,9 miliona osoba u populaciji koja broji oko 330 miliona ljudi.

Iako su podaci o broju nezaposlenih ohrabrujući, između zemalja u zoni evra i dalje ostaju velike razlike, pri čemu mnoge od njih, poput Španije i Grčke, i dalje muče muku sa stopama nezaposlenosti iznad 20 odsto, navodi američka agencija.

Nasuprot tome, stopa nezaposlenosti u Nemačkoj je u novembru iznosila samo 4,5 odsto.

Razlike među članicama monetarne unije u pogledu broja mladih koji su nezaposleni još su drastičnije, primećuje AP i kao primer ponovo navodi Španiju i Grčku u kojima se stopa nezaposlenosti kod populacije životnog doba od 15 do 24 godine kreće gotovo oko 50 odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.