Evropske berze bilježe najgoru sedmicu u godini

Izvor: Capital.ba, 18.Mar.2023, 15:50

Evropske berze bilježe najgoru sedmicu u godini

LONDON – Evropske akcije zaokružile su turbulentnu nedjelju negativnom sesijom u petak, uprkos najavama da će “Credit Suisse” i “First Republic Bank” dobiti finansijsku pomoć namenjenu sprečavanju krize u bankarskom sektoru. FOTO: Pixabay Panevropski Stokk 600 Indeks je završio 1,26 odsto niže, smanjivši gubitak za nedjelju na 3,9 odsto prema podacima Eikona, što je njihov najgori učinak od septembra 2022. Banke su predvodile gubitke sa padom od 2,6 odsto, a zatim finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << usluge, za 2,1 odsto. To dolazi nakon što su se evropske bankarske akcije oporavile tokom prethodne sesije, sa “Credit Suisse” preokrenuvši dramatični pad cijene akcija u srijedu od 24 odsto da bi sesiju završila za 18,8 odsto više. Međutim, akcije “Credit Suisse-a” su se u petak vratile na silaznu pad i završile su osam odsto niže. Akcije su pale za 25,5 odsto u nedjelji nakon njihove vožnje rolerkosterom, prema podacima Eikon-a, njihovog najgoreg nedjeljnog učinka od 13. marta 2020. „Da li su deponenti dovoljno sigurni da zaustave odlive u narednih nekoliko dana je ključno pitanje, po našem mišljenju“, rekao je Frederik Karijer, šef investicione strategije za RBC “Vealth Management”, a citira Rojters. U četvrtak u SAD, grupa finansijskih institucija pristala je da deponuje 30 milijardi dolara u “First Republic Bank”— koja je doživela pad cijena akcija posljednjih dana — što bi trebalo da bude znak povjerenja u bankarski sistem. Azijsko-pacifička tržišta su u petak zatvorila rast kao odgovor na obećanje depozita “First Republic bank”, dok su američke akcije bile niže u petak ujutro. Evropske akcije zatvaraju pad Evropski Stokk 600 završila je u petak 1,26 odsto niže pošto su investitori obrađivali sedmičnu volatilnost u bankarskom sektoru tokom koje je Evropska centralna banka povećala stope za još 50 baznih poena. Prema podacima Eikon-a, gubici indeksa za ovu sedmicu iznose 3,99 odsto, što je njegov najgori učinak od septembra 2022. Francuski CAC 40 pao je 1,4 odsto u petak, njemački DAKS je pao 1,3 odsto, a britanski FTSE 100 zatvoreno 1 odsto niže. Blic Чланак Evropske berze bilježe najgoru sedmicu u godini се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

KOLIKO ĆE SKOČITI KAMATE? Propast dve američke banke napravile haos u svetskoj ekonomiji - svi strahuju od ove odluke

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Mar.2023, 09:49

Problemi banaka uzdrmali svetske berze...Na svetskim berzama prošle nedelje su cene deonica znatno oscilirale jer se ulagači plaše nove bankarske krize nakon propasti dve američke banke i problema u nekoliko drugih banaka, uključujući Credit Suisse. Na Val Stritu je Dav Džons prošle nedelje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.