Evo šta Beograd može da prepiše od Borisa veličanstvenog

Izvor: 24sata, 27.Okt.2014, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta Beograd može da "prepiše" od Borisa veličanstvenog

Gradonačelnik Siniša Mali otputovao je u London sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem gde će učestvovati na Ekonomskom samitu. Prvi čovek srpske prestonice susreće se u sredu i sa kolegom Borisom Džonsonom koji je gradonačelnik Londona od 2008. godine.

Mali se u poslednjih nekoliko meseci susreo sa čelnim ljudima evropskih metropola poput Beča, Moskve, Atine, Pariza, jer smatra da je saradnja glavnih gradova, >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << koji su “lokomotiva razvoja zemalja”, bitna za poboljšanje veza među državama.

Napori Malog da od Beograda napravi još bolje mesto za život odvela ga je i do gradonačelnika Beča Mihaela Hojpla koji se na toj poziciji nalazi već 20 godina. Nakon susreta, Mali je kazao da je njegova želja bila da predstavi strategiju razvoja Beograda, ali i da nauči šta je Hojpl uradio u poslednje dve decenije da dovede Beč do zavidnog nivoa na kojem je sada.

Gradonačelnik Beograda moći će da se posavetuje i sa prvom čovekom Londona kojeg zovu i "Boris veličanstveni". Evo i zbog čega.

Brendon Džonson | Foto: AP

VOŽNJA BICIKLA, OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE

Gradonačelnik Londona obožava da vozi bicikl, a poznat je, između ostalog i kao veliki borac za očuvanje životne sredine. Prvi čovek britanske prestonice dao je i lični primer kako se na tom polju treba angažovati. Čak je u pomoć pozvao i čuvenog snagatora Arnolda Švarcenegera, bivšeg guvernera Kalifornije sa kojim je zajedno vozio bicikl gradskom stazom. Na taj način je podsetio kako svako od nas može da utiče na zaštitu životne sredine.

Brendon Džonson | Foto: AP

POKLON ZA PRINCA

Koliko voli dvotočkaše, Boris je potvrdio i originalnim poklonom koji je u ime grada Londona darovao princu Džordžu. Sinu Kejt Midlton i princa Vilijama poklonio je plavi tricikl. "Poslaćemo princu Džordžu divan, plavi tricikl, kako bismo ga što pre naučili da vozi bicikl", rekao je Džonson nakon rođenja Džordža.

ZALAŽE SE ZA DIGITALIZACIJU

Koliko je važno biti povezan sa svetom govori i njegova želja da London postane grad sa najviše "vaj-faj" pristupa na svetu. To je obećao i u predizbornoj kampanji 2012. "Želim da London postane digitalno najpokriveniji i "vaj-faj" najpristupačniji grad u Evropi, ako ne i u svetu", govori Džonson. Britanska prestonica već spada u prvu ligu gradova sa dobrim "vaj-faj" pristupom.

PLAĆANJE TAKSE ZA ULAZAK U CENTAR GRADA

Ekolozi kažu da je vožnja bicikla jedan od načina da se spase životna sredina čega je gradonačelnik Londona provereni zagovornik. Podaci iz razvijenih zemalja pokazuju da saobraćaj u metropolama oslobađa više od 30 odsto ukupnog ugljen-dioksida. Zato je Džonson doneo odluku da naplaćuje ulazak kolima u uži centar Londona, što saobraćajnu gužvu smanjuje za 22 odsto, a emisiju ugljen-dioksida za 16 odsto.

ZABRANJENO PUŠENJE U PARKOVIMA

Boris je nedavno najavio i da će zabraniti pušenje u londonskim parkovima kako bi taj grad postao jedan od "najzdravijih" na svetu. Ideja je da se pušenje zabrani u deset najvećih parkova, uključujući i Hajd park i Grin park.

Ako bi se to ostvarilo, ova mesta bi bila jedina u Britaniji gde bi pušenje bilo zabranjeno na otvorenom. Cigarete su već proterane iz pabova, restorana, klubova.

KO JE BORIS DŽONSON

Boris Džonson (50) je gradonačelnik Londona od 2008. godine. Podaci kažu da je za vreme njegove vladavine, stopa kriminala opala za 11 odsto, britanska prestonica je zabeležila rekordna ulaganja u javni prevoz, a uz sve to, uspeli su da organizuju Olimpijske i Paraolimpijske igre, za koje mnogi kažu da su najbolje ikada organizovane. Takođe, uspeo je da motiviše ljude da sve više koriste bicikl umesto automobila a osmislio je i akciju iznajmljivanja dvotočkaša.

Prioriteti su mu investiranje u putnu i železničku infrastrukturu, a veliku podršku daje tehnološkom razvoju. Osim što je zaljubljenik u vožnju bicikla, uživa u slikanju, i igranju tenisa. Ima četvoro dece, oženjen je Marinom i živi u severnom Londonu.

Sam je producirao seriju o istoriji Rima. Gostovao je i u popularnim emisijama "Have I Got News for You" i "Top Gear" i napisao dve knjige.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.