Euro prema dolaru pao jedan posto nakon odluka ECB-a

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Dec.2016, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euro prema dolaru pao jedan posto nakon odluka ECB-a

LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura prošloga je tjedna oštro pao, nakon što je Europska središnja banka produljila program kupnje imovine na dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Tečaj eura prema dolaru potonuo je prošloga tjedna 1,0 posto, na 1,0560 dolara, pa je ponovno krenuo prema najnižoj razini od ožujka prošle godine.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, pa je cijena dolara skočila 1,6 posto, na 115,35 jena, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << najvišu razinu od veljače.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna oko 0,4 posto, pa je ponovno krenuo prema najvišoj razini od 2003. godine, dosegnutoj prije desetak dana.

Tečaj eura ošto je pao u četvrtak, nakon što su čelnici Europske središnje banke (ECB) odlučili produljiti program kupnje imovine do kraja 2017. godine, dok je prvotno bila planirana primjena tog programa do ožujka.

Premda je ECB smanjio iznos mjesečnih kupnji obveznica na 60 milijardi eura s 80 milijardi koliko trenutno iznose, produljenje roka primjene tog programa pokazalo je da će ECB voditi labavu monetarnu politiku dulje nego što se očekivalo.

Tržišta su bila donekle iznenađena, budući da su očekivala da će ECB primjenu programa produljiti za još šest mjeseci, a da će iznos mjesečnih kupovina ostati nepromijenjen na 80 milijardi eura.

Stoga se euro našao pod pritiskom. Tim više što su čelnici ECB-a poručili da će, ako bude potrebno, ponovno povećati iznose kupnje obveznica.

"Program ECB-a produljen je na dulje razdoblje nego što se očekivalo, a poruke su prilično blage. Procjene inflacije su prilično potisnute sve do 2019. godine, a procjene rasta gospodarstva eurozone su prilično niske, pri čemu postoji rizik da će rast biti slabiji nego što se procjenjuje", kaže Erik Nelson, valutni analitičar u Wells Fargo banci.

S druge strane, jačanje dolara zahvaljuje se očekivanjima da će američki Fed idućega tjedna povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda jer se rast najvećeg svjetskog gospodarstva ubrzava, kao i izgledi da će ojačati inflacija.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da su izgledi da će Fed idućega tjedna povećati kamate premašili 90 posto, dok su izgledi da će Fed povećati kamate za još četvrtinu postotnog boda do lipnja iduće godine dosegnuli 50 posto.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.