Englezi i Crnogorci omanuli, Grci hitaju ka EP

Izvor: Sportski Žurnal, 04.Jun.2011, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Englezi i Crnogorci omanuli, Grci hitaju ka EP

Veliku priliku propustila je Crna Gora da preuzme prvo mesto u grupi G posle kiksa Engleza. Imala je vođstvo protiv Bugarske 1:0, ali je Ivan Ivanov srušio sve nade da mogu do prvog mesta i trijumfa kojim bi došli na korak do baraža.
Švajcarska je vodila 2:0 na Vembliju golovima opasnog veziste Leverkuzena Trankilja Barnete iz slobodnih udaraca protiv Engleza koji su razočarali, ali i uspeli da stignu do 2:2. Međutim, napravili su sebi veliki problem pred prestojeće mečeve kvalifikacija za EURO.
Švajcarci koji su u najavama pred put u London rekli da se na Vembliju neće braniti to su i pokazali. Samo u prvih polla sata imali su osam šuteva na gol više od favorizovanih Engleza. Dve su iskoristili za samo dva minuta, a u glavnog ulozi bio je Barneta, koji je majstorski, ali i  uz malu pomoć golmana Džoa Harta postigao dva gola.
Domaćin, koji je igrao bze suspendovanog Vejna Runija, što se osetilo, brzo je uzvratio udarac i samo minut posle drugog gola Barnete smanjio na 1:2. Strelac je bio Frenk Lamparda sa penala koji je skrivio Đuru nad saigračem iz Asrenala Vilširom.
Početak drugog poluvremena obećavao je prekret. Ešli Jang koji je ušao umesto povređenog Lamparda je u 51. minutu postigao je izjednačio, a najbolju šansu za domaćina propustio je Daren Bent u 70. minutu kad je promašio prazan gol sa sedam, osam metara.
Rusija je zahvaljujući trostrukom strelcu Romanu Pavličenku stigla do trijumfa protiv Jermenije 3:1 i prve pozicije u grupi B. Rusija je naplatila dug Jermencima, kao što je i najavljivao selektor Dik Advokat. Domaćina nije zbunilo ni što su gosti poveli golom nekad Brazilca Markosa Picelija. Već minut kasnije bilo je 1:1, a u nastavku Rusi su se probudili. Drugi pogodak napadač Totenhema ostgiao je posle akcije Aršavina i Semšova, treći sa penala skrivljenog na Žirkovu.
Slovačka je posle dosta muka uspela da savlada Andoru, koja je branila sve do 63. minuta, ali je posle odličnog centaršuta Hamšika, Karhan glavom uspeo da probije bedem gostiju i donese tri veoma važna boda, koja su ih izjednačila na prvoj poziciji s Rusijom.
Grčka je pobedom portiv Malte 3:1 ostala na prvoj poziciji u grupi F i sada ima bod prednosti u odnosu na Hrvatsku i Izrael, koji su takođe slavili.
Danska je ostvarila itekako bitnu pobedu na gostovanju protiv Islanda i ponovo se uključila u trku za prvo mesto koje vodi direktno na EURO. Dugo su se mučili, ali je prvo rezervista Šone u 60. minutu postigao gol, da bi konačan rezultat postavio Eriksen u 75. minutu.
Letonija – Izrael 1:2 (0:2)
STRELCI:Kauna u 60. minutu za Letoniju, a Benajun u 19 i Tali Ben Haim 1 u 43 minutu iz penala za Izrael. STADION: Skonta u Rigi. SUDIJA: Lan Keli (Irska).
LETONIJA: Vanins, Ivanovs, Gorks, Klava, Krjauklis, Višnjakovs (od 71. Rugins), Lazdins, Kauna, Rafajskis (od 28. Žigajevs), Perepjotkins (od 60. Gauračs), Rudnevs.
IZRAEL: Aute, Tal Ben Haim 1, Keinan, Spungin, Geršon, Benajun, Rafelov (od 79. Tali Ben Haim 2), Buzaglo (od 69. Načo), Zahavi (od 89. Golasa), Koen, Hemed.
Slovačka – Andora 1:0 (0:0)
STRELAC: Karhan u 63. minutu za Slovačku. STADION: Pasienki u Bratislavi. SUDIJA: Lorens Jemini (Albanija).
SLOVAČKA: Kelo, Đurica, Čeh (od 83. Salata), Karhan, Jež, Vitek, Hološko (od 74. Žofčak), Hubočan, Hamšik, Kučka (od 46. Šestak), Šebo.
ANDORA: Gomes, Rubiom, Bernaus, Garsija, Lima, Vieira, Himenez (od 86. Salvat), Silva (od 64. Gomez), Martinez, Vales, Ajala (od 16. Andora).
Crna Gora – Bugarska 1:1 (0:0)
STRELCI: Đalović u 53. minutu za Crnu Goru, a Popov u 66. minutu za Bugarsku. STADION: Pod goricom. SUDIJA: Alon Jefet (Izrael).
CRNA GORA: Mladen Božović, Baša, Pavićević (od 81. Kašćelan), Pejović, Savić, Peković, Drinčić, Vladimir Božović (od 76. Fatik), Zverotić (od 72. Jovetić), Vučinić, Đalović.
BUGARSKA:Mihailov, Bandanovski, Ivanov, Zenev, Manolev, Markinjoš, Bodurov,Stilijan Petrov (od 46. Jankov), Martin Petrov (od 87. Delev), Janev (od 84. Genkov), Popov.
Grčka – Malta 3:1 (2:0)
STRELCI: Fetfacidis u 8 i 64, Papadopulosu 26. minutu za Grčku, a Mifsud u 54. minutu za Maltu. STADION: Georgios Karaisakis u Atini. SUDIJA: Pavel Žil (Portugal).
GRČKA: Konstantopulos, Moras, Torosidis, Spiropulos, Papadopulos, Karagunis (od 69. Kafes), Kacuranis, Corvas, Ninis (od 79. Kristodopulos), Fetfacidis, Salpigidis (od 89. Mitroglu).
MALTA: Hog, Agius, Karuana, Bajada (od 79. Failja), Šiberas, Bifera, Hatčinson (od 89. Feneš), Feneš, Mifsud, Šemberi, Bogdanović (od 59. Kohen).
Island – Danska 0:2 (0:0)
STRELCI: Šone u 60, Eriksen u 75. minutu za Dansku. STADION: Laugardalsvolur u Rejkjaviku. SUDIJA: Firat Ajdinis (Turska).
ISLAND: Magnuson, Hreidarson, Eirikson, Kristjan Orn Sigurdson, Saevarson, Skulason (od 67. Finbogason), Gunarson, Gilfi Sigurdson, Helguson (od 77. Gudmudson), Guđonsen, Sigurson.
DANSKA: Sorensen, Svenson, Jakobsen, Poulsen, Kjaer, Zimling, Kvist (od 46. Kristijan Poulsen), Eriksen, Romedal, Kron Delhi (od 46. Šone), Bendtner.
Rusija – Jermenija 3:1 (1:1)
STRELCI: Pavličenko u 26, 59. i 73. minutu iz jedanaesterca za Rusiju, a Piceli u 25. minutu za Jermeniju. STADION: Petrovski u Sankt Peterzburgu. SUDIJA: Stefan Lanoj (Francuska).
RUSIJA: Akinfev, Anjukov (od 75. Janbajev), Vasilij Berezucki, Ignaševič, Žirkov, Denisov, Zirjanov (od 82. Džagoev), Torbinski, Semšov (od 69. Glušakov), Aršavin, Pavličenko.
JERMENIJA: Berezovski, Hajrapetjan, Arzumanjan, Mkojan, Hovsepjan, Mkrtičan (od 90. Artak Edigarjan), Gazarjan, Pačajan, Piceli (od 67. Artur Edigarjan), Mkhatarijan, Movsisjan.
Engleska – Švajcarska 2:2 (1:2)
STRELCI: Lampard u 37. iz jedanaesterca, Ešli Jang u 51. minutu za Englesku, Barneta u 32. i 35. minutu za Švajcarsku. STADION: Vembli u Londonu. SUDIJA: Damir Skomina (Slovenija).
ENGLESKA: Hart, Džonson, Ferdinand, Teri, Ešli Kol (od 31. Bejns), Lampard (od 46. Ešli Jang), Parker, Vilšir, Volkot (od 79. Dauning), Miler, Bent.
ŠVAJCARSKA: Benaljo, Cigler, Senderos, Đuru, Lihštajner, Behrami (od 59. Džemaili), Inler, Barneta (od 90. Emeghara), Šakiri, Džaka, Derdijok (od 75. Mehmedi).
Makedonija – Irska 0:2 (0:2)
STRELAC: Robi Kin u 8 i 36. minutu. STADION: Gradski u Skoplju. SUDIJA: Florijan Majer (Nemačka).
MAKEDONIJA: Bogatinov, Sikov, Noveski, Popov, Grnčarov, Sumulikoski, Despotovski (od 56. Mario Đurovski), Demiri (od 73. Savić), Naumoski (od 10. Hasani), Pandev, Tričkovski.
IRSKA: Given, Ošej, Odea, Keli, Velan, Endrjus, Hunt, Kilbejn, Mekgedi, Robi Kin, Koks (od 63. Long).
Portugalija – Norveška 1:0 (0:0)
STRELAC: Poštiga u 53. minutu. STADION: La Luž u Lisabonu. SUDIJA: Čunet Čakir (Turska).
PORTUGALIJA: Eduardo, Pereira, Bruno Alveš, Koentrao, Martins, Meireleš, Mutinjo, Nani, Poštiga, Kristijano Ronaldo.
NORVEŠKA: Jarstein, Jon Arne Rise, Hangeland, Hogli, Pedersen, Hauger, Grindheim, Demidov, Bjorn Rise, Kerju, Huseklep.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.