Ekonomisti: Vlada pozitivno iznenadila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2012, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomisti: Vlada pozitivno iznenadila

BEOGRAD -

Mnogi su strepeli od nove Vlade Srbije, međutim ispalo je da ona radi ono što se očekivalo od prošle, izjavio je danas direktor sektora za Jugoistočnu Evropu londonskog časopisa The Economist Laza Kekić i predočio da je u projekciji stope rasta BDP za iduću godinu najgori Zapadni Balkan sa "tromim rastom" od 1,1 odsto.

"Mnogi nisu očekivali, ali opredeljenost nove vlade za evropski put je stvarna. Ipak, još je rano za ocene, jer nije prošlo dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vremena za konačan sud", rekao je Kekić, dodajući da bi za ocenu vlade trebalo sačekati bar pola godine.

On je na promociji srpskog izdanja Ekonomista: "Svet u 2013." istakao da je srpska privreda u veoma teškom stanju, uz frapantan porast nezaposlenosti.

Krkić ističe da je neverovatno da su Srbija i ceo Zapadni Balkan sačuvali socijalnu i političku stabilnost, s obzirom na toliko tešku situaciju.

Prema projekciji stručnjaka Ekonomista, prva polovina iduće godine biće teška i puna izazova, a Evropa je najgori bolesnik svetske privrede, koja će najgore proći od svih regiona.

Prema rečima Kekića, rizik raspada evrozone još postoji, iako je on manji nego ranije.

Procena ekonomista je da je, ukoliko Grčka ispadne iz evrozone, malo verovatno da će ona moći da se održi, preneće se na ostale zemlje, a šanse za raspad evrozone su 35 odsto.

Prema Kekićevim rečima, Grčka je sad dobila novčanu pomoć, tako da je narednih pola godine, ipak, bezbedna.

Za drugi deo 2013. svetski ekonomisti predviđaju blag oporavak i jačanje evra.

U globalnom trendu, u analizi Ekonomista se ukazuje da se strani kapital povlači iz Istočne Evrope, uz podatak o izuzetno velikom padu stranih investicija u Srbiji u 2012.

Na listi Ekonomista 80 najboljih zemalja za život, Srbija je na 54. mestu, iza Mađarske i Hrvatske, ali ispred Rumunije koja je 56. i Bugarske na 61. mestu.

Šansa da se u idućoj godini dogodi bum, koji će Evropi doneti boljitak, su 25 odsto, naveo je Kekić, uz podatak da i SAD imaju probleme, ali daleko bolje stoje od Evrope.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada pozitivno iznenadila ekonomiste

Izvor: Mondo, 18.Dec.2012

Mnogi su strepeli od nove srpske vlade, međutim ispalo je da ona radi ono što se očekivalo od prošle a očekivanja za 2013. mogla bi da budu i veća od trenutnih, kažu svetski analitičari..."Mnogi nisu očekivali, ali opredeljenost nove vlade za evropski put je stvarna. Ipak, još je rano za ocene,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.