Državljanstvo im izmaklo zbog rukovanja

Izvor: B92, 18.Avg.2018, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državljanstvo im izmaklo zbog rukovanja

London -- Bračnom paru muslimana odbijen je zahtev za dobijanje švajcarskog državljanstva nakon što su odbili da se rukuju sa osobama suprotnog pola tokom intervjua.

To su zvaničnici objavili u petak uz obrazloženje da su time odbili da se integrišu u švajcarsko društvo i ispoštuju suprotan pol, prenosi BBC.

Par, koji je intervjuisan pre nekoliko meseci, imao je i probleme sa davanjem odgovora osobama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suprotnog pola.

Kako su naveli švajcarski zvaničnici, osobe koje žele da dobiju državljanstvo moraju da budu dobro integrisane u švajcarsko društvo i da pokažu privrženost Švajcarskoj, njenim institucijama i poštuju pravni poredak te zemlje.

Lokalni mediji preneli su da se radi o muslimanima sa severa Afrike, koji su u Lozani aplicirali za državljanstvo.

Tokom razgovora o državljanstvu, oni nisu bili pitani za veroispovest, iako je njihova vera bila očigledna, a zvaničnici dodaju da su odbijeni zbog manjka poštovanja za ravnopravnost polova.

"Ustav i jednakost žena i muškaraca preovladava nad netolerancijom", izjavio je Pjer Antoan Hilbrand, član komisije koja je intervjuisala par.

Kako se navodi, to nije prvi put da je rukovanje izazvalo kontroverzne reakcije - 2016. godine jedna škola je odlučila da izuzme dvojicu muslimanskih dečaka od obaveze rukovanja sa profesorima suprotnog pola, a u Francuskoj je ženi iz Alžira odbijen zahtev za državljanstvo jer je odbila da se rukuje sa zvaničnickom tokom ceremonije dodele državljanstva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.