Dolar ojačao, u fokusu trgovinske tenzije

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Nov.2018, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar ojačao, u fokusu trgovinske tenzije

LONDON - Cijena dolara ojačala je u utorak prema košarici drugih vodećih valuta na međunarodnim tržištima zahvaljujući većoj potražnji nakon što su se u prvom planu ponovno našle zabrinutosti zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je u takvom ozračju za 0,2 posto, na 97,28 bodova, najviše razine u gotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dva tjedna.

Euro je, pak, oslabio za 0,2 posto prema dolaru, na 1,1313 dolara. Dolarom se trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju prema jenu u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, po 113,56 jena.

U razgovoru za Wall Street Journal američki predsjednik Donald Trump rekao je da očekuje da će nastaviti s podizanjem carina na uvoz iz Kine vrijedan 200 milijardi dolara s postojećih 10 na 25 posto.

Opasnost od eskalacije trgovinskog sukoba između tih dvaju najvećih svjetskih gospodarstava među najvećim je razlozima za zabrinutost u pogledu iduće godine, u kontekstu očekivanog mogućeg usporavanja svjetskog gospodarstva.

Podršku dolaru pružili su investitori u potrazi za sigurnim utočištem za svoj kapital u toj najlikvidnijoj valuti zbog straha od posustajanja globalnog gospodarskog oporavka.

Na sastanku 20 vodećih svjetskih gospodarstava (G20) u Buenos Airesu 30. studenoga očekuje se razgovor Trumpa s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom o spornim trgovinskim pitanjima. Ti razgovori mogli bi imati određenog utjecaja na valute osjetljve na pitanja vezana za trgovinu, poput australskog i novozelandskog dolara.

"Skorašnji sastanak Trumpa i Xija ključan je s obzirom na skori kraj godine i zbog prognozi globalnog rasta, koji pokazuje naznake usporavanja", kazao je Lee Hardman, valutni analitičar u tvrtki MUFG.

"Ako izostane ključniji iskorak, veća je vjerojatnost da će uslijediti dodatne carine, što bi pojačalo pritiske na slabljenje trgovine", smatra analitičar Hardman.

Funta je oslabila prema drugim valutama nakon što je Trump u ponedjeljak izjavio da bi sporazum o odlasku Velike Britanije iz Europske unije mogao otežati trgovinu između Washingtona i Londona.

Tržišta će za daljnje smjernice u vezi kretanja dolara pratiti govor predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella, najavljen za srijedu, te objavu zapisnika s posljednje sjednice održane od početkom studenoga u četvrtak. Investitore će ponajprije zanimati koliko bi još puta Fed mogao podizati kamatne stope.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.