Dolar nadomak najviših razina u deset tjedana

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Okt.2018, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolar nadomak najviših razina u deset tjedana

LONDON - Tečaj dolara u petak je ojačao prema najvišim razinama u 10 tjedana prema košarici valuta pred objavu novog izvješća o zaposlenosti u SAD-u, za koje se investitori nadaju da će im dati smjernice u vezi trajanja ciklusa zaoštravanja monetarne politike.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zatvaranje, na 95,804 boda.

Euro je, pak, oslabio za 0,1 posto prema dolaru, na 1,1497 dolara, no drži se iznad najnižih razina u šest tjedana od 1,1463 dolara, na koje mu je cijena skliznula u jednom trenutku u trgovanju dan ranije. Od početka ovog mjeseca oslabio je oko 0,8 posto prema dolaru.

U fokusu će biti novo izvješće o zaposlenosti u SAD-u koje bi trebalo dati smjernice investitorima u vezi dinamike rasta plaća i snage tržišta rada. Očekuje se da je u prošlom mjesecu otvoreno novih oko 185 tisuća radnih mjesta, nakon 201 tisuće u kolovozu, procjenjuju ekonomisti u Reutersovoj anketi.

Podaci o rastu zaposlenih u američkom privatnom sektoru objavljeni u četvrtak nadmašilil su očekivanja tržišta, potaknuvši rast prinosa na referentne 10-godišnje američke državne obveznice na najviše razine od svibnja 2011. godine.

"Umanjili smo relevantnost američkog izvješća o zaposlenosti za dolar... no ti bi podaci možda mogli ponovno dobiti na važnosti zbog rasprave koliko bi još mogao trajati ciklus oštrog podizanja kamatnih stopa u SAD-u", rekla je Antje Praefcke, valutna analitičarka Commerzbanka.

Američka središnja banka Fed sada predviđa još jedno povećanje kamatnih stopa u prosincu, dodatna tri povećanja u idućoj godini i još jedno u 2020. godini.

Australski dolar, često smatran barometrom sklonosti riziku, oslabio je jutros prema američkom za 0,3 posto, na nove najniže razine u 32 mjeseca. Cijena mu pada četvrti dan zaredom, a od početka je tjedna oslabio 2,1 posto.

Funta je jutros poskočila prema euru na najviše razine u tri mjeseca nakon što su pregovarači Europske unije za brexit kazali da je sporazum o razdruživanju vrlo blizu. Eurom se tako jutros trgovalo po 88,14 penija.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.