Dika Martija ne brinu kritike i optužbe

Izvor: Glas javnosti, 28.Jan.2011, 07:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dika Martija ne brinu kritike i optužbe

LONDON - Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti nije iznenađen kritikama kojima je izložen i čestim nedoumicama koje se mogu čuti posebno na Balkanu: "Ko stoji iza Martija".

"Razumljivo je da me na Balkanu optužuju da sam instrument Srba ili Rusa. To je dobro poznata šema po kojoj se izmisli spoljni neprijatelj da bi se učvrstila vlast", rekao je Marti u izjavi Bi-Bi-Siju (BBC).

Marti je rekao da uvrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << albanskog premijera Salji Beriše, koji ga je nazvao "antisemitom i rasistom", nisu samo vulgarne, nego predstavljaju i "političku zloupotrebu tog izveštaja radi rešavanja unutrašnjih problema sa kojima se Beriša u Albaniji suočava".

"U Albaniji i na Kosovu ima inteligentnih ljudi, kulturnih ljudi, koji će vremenom razumeti stvari. Kao i u slučaju mog izveštaja o zatvorima CIA, pokrenuće se dinamika istine koja će kao neki točak možda dugo da se okreće, ali će na kraju biti potvrđeno ono što sam naveo u izveštaju", siguran je Marti.

Albanski premijer izjavio je 13. januara da je izveštaj Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji "kompletno rasistički i isfabrikovan" i optužio je švajcarskog senatora da je "antialbanski rasista" i "sluga srpskih interesa".

Beriša je tada istakao da je "najbolji odgovor Martiju naš zahtev da Euleks ili Međunarodni tribunal u Hagu izvrše istragu", prenela je novinska agencija ATA.

Marti iznenađen izjavom Eštonove

Marti je iznenađen, kako primećuje Bi-Bi-Si, izjavom visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da nema potrebe da Euleks imenuje specijalnog tužioca radi ispitivanja tvrdnji o trgovini organima.

"Da bi pravosuđe bilo zaista nezavisno i objektivno, neophodno je da se izmesti sa tog malog prostora nabijenog emocijama. Potrebno je da se formira jedna ad hok pravosudna institucija, koja bi se bavila isključivo istragom trgovine organima i bila izmeštena izvan Kosova. Potrebno je takođe da ta institucija bude u stanju da zaštiti svedoke i njihove porodice - ne samo za vreme procesa nego i posle njega", rekao je Marti.

On je "veoma šokiran činjenicom" da se, kako je naglasio, bivši funkcioneri UNMIK-a sada nalaze na funkcijama koje plaćaju albanski lideri na Kosovu, iako to samo po sebi nije protivzakonito.

"Danas je bivši čovek broj dva Unmika na platnom spisku gospodina Haradinaja, a jedan savetnik gospodina Tačija takođe je bio u misiji UN. Mislim da to ukazuje na postojanja krajnje promiskuitetne klime na Kosovu", upozorio je Marti.

On je "veoma šokiran činjenicom" da se, kako je naglasio, bivši funkcioneri UNMIK-a sada nalaze na funkcijama koje plaćaju albanski lideri na Kosovu, iako to samo po sebi nije protivzakonito.

"Danas je bivši čovek broj dva Unmika na platnom spisku gospodina Haradinaja, a jedan savetnik gospodina Tačija takođe je bio u misiji UN. Mislim da to ukazuje na postojanja krajnje promiskuitetne klime na Kosovu", upozorio je Marti. Ma nisu oni jedini gosp.Marti tu su i veliki funkcioneri mnogih halapljivih zemalja. Prodate duse. Bas takvi ljudi stoje iza unistenja dokaza o zlocinima pocinjenim nad Srbima. Mnogi su i sami u tome ucestvovali. Zelim srecu nama i vama gosp.Marti da uspemo dokazati bar deo tih zlodela, ali bit ce to tesko, veoma tesko. Mnoge uticajne zemlje su u to umesane.

Meni se cini da je i g. Estonova na necjem platnom spisku , to treba dobro ispitati , danas je sve moguce. Setimo se samo finskoga pirata sto je napravio od Kosova . Mnogi medjunarodni politicari i diplomate koje su radile na Kosovu u svojstvu nekih mirovnjaka i stvaranje neke demokratije na Kosovu samo njima znane debelo su se obogatili (cast izuzecima).

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.