Izvor: JavneVesti.com, 11.Jun.2014, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijabetes nije opasan samo za telo, već i za dušu!

Ljudi koji su u kasnijim godinama oboleli od šećerne bolesti, odnosno dijabetesa tipa 2, imaju veće sklonosti da postanu depresivni

 
 
Istraživanje sprovedeno na Kings koledžu u Londonu pokazuje da su povišeni krvni markeri povezani sa upalama, što obašnjava veću učestalost depresije kod dijabetičara.
 
 
Prema nalazima prikupljenim od 1.227 ispitanika sa dijabetesom tipa 2, povećana prisutnost šest upalnih markera u krvi pokazala se povezana i sa lošijim mentalnim stanjem pacijenata. Inače, već je poznato da je prisutnost depresije kod dijabetičara povezana s dodatnim pogoršanjem njihovog dugoročnog zdravlja i udvostručenjem rizika za smrt, piše stručni časopis “Diabetes Care”.
 
U novom istraživanju je utvrđeno i da dodatno povećani rizik za depresiju imaju mlađi dijabetičari, posebno oni gojazni.

Nastavak na JavneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.