Čovek koji je spasao više od 600 jevrejske dece

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2016, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovek koji je spasao više od 600 jevrejske dece

Nekoliko desetina osoba koje su preživele Holokaust okupile su se u Londonu da odaju počast muškarcu koji je umro prošle godine u 106. godini života.

Ser Nikolas Vinton iz Londona početkom Drugog svetskog rata počeo je da spasava jevrejsku decu iz Češke. Zahvaljujući njegovoj operaciji “Kinderstransport”, britanske porodice udomile su u Londonu više od 600 jevrejskih mališana koji bi bili ubijeni u koncentracionim logorima.

Džon Fildsend, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << danas ima 84 godine i sedmoro unučadi, opisao je gospodina Vintona kao “izvanrednog čoveka”. U logorima su ubijeni njegovi roditelji i ostali članovi njegove porodice.

“Veoma je bitno da shvatimo da akcije jedne ili dve osobe mogu da naprave veliku razliku. Njegova pojava nije odgovarala liku klasičnog heroja. On je bio tih, nenametljiv. Čak i nakon završetka njegove misije, posvetio je čitav svoj život dobrotvornom radu”, rekao je Fildsend.

Kurt Tausig, koji danas ima 92 godine i živi u zapadnom delu Londona, izgubio je sve članove porodice osim dva brata. “Dugujem mu sve što imam – sebe, svoju porodicu, decu, sve. Nikada nije bio željan slave, niti bogatstva. To je jednostavno bilo nešto što je činio”, rekao je.

Renata Kolins imala je pet godina kada je odvedena iz Praga. U Holokaustu je stradalo 64 članova njene porodice. Ova 82-godišnjakinja, koja danas živi u Velsu, kaže da se nada da je Nikolas shvatao koliko je bio cenjen.

Na proslavi, koja je održana na dan kada bi Nikolas proslavio 107. rođendan, među gostima su se našli i brojni preživeli iz Izraela, Češke i SAD, kao i potomci ljudi koje je Nikolas spasao. Njegov sin Nik izjavio je da se nada da će primer njegovog oca nastaviti da služi kao inspiracija drugima.

“Bio je inspiracija meni, mojoj sestri i mnogim ljudima koje znam. Mnogi od njih se nalaze u ovoj sobi. To je jedan od načina na koji nastaviti da živi sećanje na njega, a i on sa nama, u budućnosti”, rekao je.



Autor: Independent

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.