Cilj Vlade više stranih investicija

Izvor: RTS, 29.Okt.2014, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj Vlade više stranih investicija

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u Londonu investicionu konferenciju, uz poruku da je Vlada počela da reformiše Srbiju sa jasnim ciljem da postane najatraktivnija zemlja za strane investicije u regionu. Sporazum sa EBRD-om za unapaređenje poslovne klime.

Vučić je na konferenciji "Srbija – Dan investiranja" poručio da je cilj Vlade Srbije da ima što više stranih investicija i investicija iz Velike Britanije. Konferenciju je organizovala Britansko-srpska privredna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << komora, prenosi Tanjug.

Tražimo investicionog partnera za kompaniju "Telekom Srbija", kaže premijer Srbije u intervjuu za blog LSE.

Sasvim je sigurno da nećemo prodavati većinski paket akcija EPS-a, ali tražimo investitora zainteresovanog za manjinski paket, navodi Aleksandar Vučić.

Vučić je govorio o reformskim merama koje srpska vlada sprovodi, kao i o zakonima koji su usvojeni kako bi popravili investicionu klimu u Srbiji.

"Ova vlada, koja ima najveću podršku u istoriji srpskog demokratskog društva, odlučna je da poboljša poslovnu klimu u Srbiji. Politička i makroekonomska stabilnost, kao osnovni preduslovi za privlačenje stranih investicija i sigurnost njihovog kapitala, sada su ostvarene. Ekonomske reforme, ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti su prioriteti ove vlade", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, Vlada je počela da reformiše Srbiju sa jasnim ciljem da postane najatraktivnija zemlja za strane investicije u regionu.

Prisutnima se obratio i ministar finansija Srbije Dušan Vujović, istakavši da je Srbija na početku dugog puta i da je vreme da se nadoknadi ono što je izgubljeno u poslednje dve decenije.

"Ova vlada će vam omogućiti sigurnu poslovnu klimu. Mi smo na finansijskom tržištu još od 2011. godine i sad moramo da dokažemo investitorima da su dobro investirali i da treba da investiraju više", istakao je Vujović.

Na skupu je govorio i bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, koji je istakao da su u Srbiji svi posvećeni evropskom putu – i Vlada i predstavnici poslovnog sveta, ali i narod.

"Srbija je učinila sve kada su reforme u pitanju i Srbija će se pokazati kao odgovoran partner Evropi", istakao je Guzenbauer.

Direktor kompanije "Mineko London ltd" Dominik Roberts kaže da da to preduzeće10 godina radi u Srbiji.

"Svedoci smo kako se poslovna klima poboljšavala i kako se Srbija ponaša prema stranim ulagačima", napominje Roberts.

Ipak, smatra da ima još koraka koje je potrebno preduzeti. "Podržavamo poteze vlade ka liberalizaciji tržišta, sve napore na usklađivanju sa standardima EU", navodi Robets.

Vlada i EBRD za bolju poslovnu klimu

U međuvremenu, Vučić je sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj, Sumom Čakarbartijem dogovorio pokretanje zajedničke inicijative za unapređenje investicione klime, podsticanje razvoja privatnog sektora i promovisanje dobrog upravljanja u Srbiji.

Aleksandar Vučić razgovarao je sa gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom o turističkom potencijalu Beograda i mogućnostima koje Srbija pruža potencijalnim britanskim investitorima.

Kako je saopštila Vlada Srbije, sastanku premijera Vučića I gradonačelnika Londona prisustvovali su i ministar finansija Dušan Vujović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je predstavio investicioni plan, projekat "Beograd na vodi" i projekat unapređenja javnog transporta u srpskoj prestonici.

Dodaje se da je Džonson prihvatio poziv gradonačelnika Beograda da poseti prestonicu Srbije.

Pismom o namerama koji su potpisali Vučić i Čakarbarti dve strane su potvrdile svoju nameru da koordiniraju zalaganja na merama usmerenim ka ponovnom uspostavljanju kreditnog rasta, unapređenju korporativnog upravljanja, podršci privatizaciji i podsticanju infrastrukturnih investicija.

Ovo je trenutak prekretnice u našoj saradnji sa EEBRD-om. Stvaranje pravog poslovnog okruženja je od velikog značaja i mi smo uvereni da ćemo napredovati uz podršku banke, ističe premijer Vučić.

Predsednik ERBD-a pohvalio je reformski put Vlade i podstiče dalju primenu novih zakona čiji je cilj poboljšanje uslova za poslovanje u zemlji.

"Ubeđeni smo da će jačanje investicione klime i unapređenje upravljanja učiniti Srbiju privlačniju investitorima. EBRD je sprema da pomogne vlastima u tom procesu", poručuje Suma Čakarbarti.

Britansko-srpska privredna komora osnovana je pre pet godina sa ciljem da osnaži poslovne veze srpske i britanske privrede.

Vučić se pre otvaranja investicione konferencije sastao sa šefom britanske diplomatije Filipom Hamondom.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Prodaćemo Telekom i manjinski paket akcija EPS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2014

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da Vlada Srbije planira prodaju Telekoma Srbije i manjinskog paketa akcija Elektroprivrede Srbije (EPS)..."Sada tražimo investicionog partnera za Telekom Srbiju, kasnije idemo na otvoreni i transparentni tender, i rešavamo pitanje te kompanije", kazao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.