Cijene nafte poskočile prema 62 dolara uoči sastanka OPEC-a

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Dec.2019, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte poskočile prema 62 dolara uoči sastanka OPEC-a

LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 62 dolara, potaknute očekivanjima da će vodeći proizvođači produljiti sporazum o ograničenju opskrbe a potporu im je pružio i neočekivano veliki pad zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 61,86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << po 83 centa višoj cijeni, od 56,93 dolara.

Oči trgovaca uprte su ovog tjedna u Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike, uključujući Rusiju, koji se u četvrtak i petak sastaju u Beču kako bi razmotrili proizvodnu strategiju.

OPEC%2B trenutno smanjuje opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno a očekuje se da će produljiti važeći sporazum do sredine iduće godine. U međuvremenu su se pojavili signali i da bi mogli smanjiti opskrbu za dodatnih 400 tisuća barela dnevno.

Irački ministar nafte Thamer Ghadhban kazao je jučer novinarima u Beču da su "mnoge ključne članice sklone značajnijem ograničenju opskrbe".

Na tržištu su još uvijek skeptični prema takvom scenariju, iako se svi slažu da proizvođači žele poduprijeti cijene. Mnogi analitičari očekuju tek dogovor o produljenju postojećeg sporazuma.

"S obzirom na neizvjesnost koju stvara trgovinski rat, OPEC će još odlučnije braniti donju cjenovnu granicu i fokusirati se na stvaranje uvjeta za ostvarenje tog cilja", rekao je Stephen Innes iz AxiTradera.

Članice OPEC-a sastat će se u četvrtak, a u petak će im se pridružiti i skupina neovisnih proizvođača, predvođenih Rusijom. OPEC smanjuje opskrbu od 2017. godine ali njihova nastojanja minira povećanje proizvodnje u SAD-u.

Prema službenim podacima američka je proizvodnja u rujnu dosegnula rekordnih 12,46 milijuna barela dnevno.

Dodatnu potporu cijenama pružilo je i izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha u prošlom tjednu za 3,7 milijuna barela. Analitičari su očekivali više nego upola manji pad.

"API-jev podatak, objavljen u utorak, vjerojatno nije naškodio cijenama nafte... Očekuje se da će i današnje izvješće američke vlade pokazati pad, ali nešto manji, što bi moglo dodatno potaknuti cijene nafte", rekao je Craig Erlam iz OANDA Europea.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,57 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.