Cijene nafte nešto više od 77 dolara za barel

Izvor: Capital.ba, 30.Dec.2023, 11:49

Cijene nafte nešto više od 77 dolara za barel

LONDON – Cijena WTI nafte, referentne za američko tržište je pala na 71,65 dolara, a Brent nafte na 77,04 dolara za barel, prenosi Oil Price. Foto: Pixabay Cijene nafte su međutim porasle  na međunarodnim tržištima prema 78 dolara budući da su ulagače pred kraj godine ponovo zaokupile napetosti u Crvenom moru, zasjenivši zabrinutost za potražnju u okruženju visokih kamatnih stopa i posustale privrede. Na londonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << tržištu cijena barela je bila viša 72 centa i iznosila je 77,87 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupjeo i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 72,53 dolara, prenosi Mina, pozivajući SEEbiz. U subotu ujutru cijena WTI nafte, referentne za američko tržište je pala na 71,65 dolara, a Brent nafte na 77,04 dolara za barel, prenio je Oil Price. Trgovci su se posljednjeg radnog dana u godini ponovo usresredili na napetosti u Crvenom moru nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) objavile da su oborili dron i balistički proektil koji su ispalili jemenski Huti. „Američki vojni brod USS Mason (DDG 87) oborio je u južnom delu Crvenog mora jedan dron i jedan protubrodski balistički projektil koji su ispalili Huti“, objavila je američka centralna komanda (CENTCOM). Nijedan brod na tom području nije prijavio povrede pomoraca, ni materijalnu štetu. Huti napadima iskazuju podršku Palestincima u Pojasu Gaze, ometajući plovidbu brodova povezanih s Izraelom. Novi incident ponovo je aktualiziovao pitanje rizika u Crvenom moru koje je ublažio signal danskog brodara Maerska da bi zbog najavljene međunarodne vojne operacije mogao vratiti brodove na rutu kroz Suecki kanal. Do sada preusmjeravali su ih preko Rta dobre nade. SAD je najavio međunarodnu pomorsku koaliciju koja bi trebalo da štiti plovidbu kroz Crveno more, ali brojni saveznici oklevaju ili najavljuju povlačenje, otkrivajući podele oko izraelskog rata u Gazi i američke podrške Tel Avivu. Zaoštravanje napetosti na važnoj svetskoj pomorskoj ruti zasjenilo je zabrinutost za potražnju zbog podignutih kamatnih stopa koje koče ekonomsku aktivnost. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici pokušavaju da pariraju slabijoj potražnji smanjenim snabdijevanjem, trenutno za oko šest miliona barela dnevno, što odgovara oko šest odsto globalne ponude. Zbog praznika OPEC ni danas nije objavio cijenu barela korpe nafte svojih članica. Prošli četvrtak je barel koštao 80,84 dolara. Biznis.rs Чланак Cijene nafte nešto više od 77 dolara za barel се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Evo na kom nivou će cene nafte dočekati Novu godinu

Izvor: Blic, 30.Dec.2023

Cena WTI nafte, referentne za američko tržište je u subotu ujutro pala na 71,65 dolara, a Brent nafte na 77,04 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.