Cijene nafte ispod 60 dolara uoči sastanka bankara u Jackson Holeu

Izvor: SEEbiz.eu, 23.Avg.2019, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene nafte ispod 60 dolara uoči sastanka bankara u Jackson Holeu

LONDON - Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 60 dolara o očekivanju ocjena čelnika američke središnje banke Jeromea Powella o stanju u američkom gospodarstvu i težištu američke monetarne politike.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 23 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,69 dolara. >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 12 centi nižoj cijeni, od 55,23 dolara.

Oči trgovaca uprte su u američki Jackson Hole gdje bi se danas na neformalnom druženju trebali okupiti dužnosnici središnjih banaka i bankari iz cijelog svijeta. Posebnu pozornost privlači današnji govor čelnika američkog Feda Jeromea Powella, u očekivanju ocjene o stanju u američkom gospodarstvu.

Iz te će ocjene nastojati iščitati naznake o budućem kretanju ključnih kamatnih stopa u SAD-u u uvjetima sve izraženijih nepovoljnih trendova i neriješenog američko-kineskog trgovinskog sukoba.

"Trenutno sve ovisi o tome na što će Powell staviti naglasak. Hoće li inzistirati na robusnosti američkog gospodarstva ili će istaknuti sve izraženije rizike u smjeru slabljenja aktivnosti? Tržište će se okrenuti ovisno o tumačenju naglaska u Powellovoj politici", rekao je Han Tan iz FXTM-a.

"Neki pripisuju čestu promjenu smjera (cijena nafte) zatišju na kraju ljeta. No, osjećaj nelagode proizlazi zapravo iz zabrinutosti za globalno gospodarstvo", upozorava Stephen Brennock iz PVM-a.

Tako su aktivnosti u američkoj industriji u kolovozu pale prvi puta u gotovo 10 godina, potpirujući strah od recesije u najvećem svjetskom gospodsarstvu.

Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa upozorava pak na podatke iz Saudijske Arabije i Rusije, koji su danas također zakočili cijene nafte.

Saudijski je izvoz porastao, ruska je proizvodnja prekoračila kvotu utvrđenu sporazumom vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe a ruski je Rosneft ujedno pomogao isporučiti venezuelsku naftu u Kinu i Indiju, tvrdi Tchilinguirian.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u četvrtak iznosila 60,50 dolara, što znači da je pala 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.