Cijena zlata raste, cink, bakar i aluminij tonu

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Avg.2015, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijena zlata raste, cink, bakar i aluminij tonu

LONDON - Metali nastavljaju oštar pad na svjetskim tržištima uslijed slabljenja juana na četvorogodišnji minimum, objavio je Bloomberg.

Istodobno, zlato poskupljuje jer su se investitori vratili tom dragocjenom metalu kao tzv. sigurnom utočištu.

Cijena nikla je u srijedu pala na miminum od 2008. godine. Na Londonskoj burzi metala (LME) futuresi su pojeftinili 15 posto, na 9.100 dolara za tonu, a prije >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << toga su smanjili gubitke na 3,6 posto. Tempo pada je bio najjači od 2011. godine.

Kotacije ugovora za bakar i aluminij spustile su se do najnižih razina od 2009. godine a za cink su najslabije od 2010. godine.

Metali sada imaju slabije fundamentalne pokazatelje i tržište je uplašeno nakon ponovljene neočekivane devalvacije juana, ukazuju analitičari.

U posljednjih 12 mjeseci indikatori obojenih metala u okviru indeksa sirovina "Bloomberg commodities" izgubili su 30 posto uslijed slabljenja potražnje u Kini. Pri tome je cijena nikla pala 44 posto, bakra 27, a aluminija 24 posto.

Zlato za brzu isporuku je danas poskupjelo 0,6 posto, na 1.115,48 dolara za finu uncu. Na tržištu u Šangaju cijena zlata čistoće 99,99 posto skočila je u posljednja dva dana 5,5 posto, što je maksimalni rast od kolovoza 2011. godine i dostigla je 232,05 juana za gram.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.