Britanac sa misijom da spasi »jugo« od zaborava

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2014, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanac sa misijom da spasi »jugo« od zaborava

LONDON - Fil Dast, nastavnik fizike i hemije u Ipstounsu u Engleskoj, obožava "Zastavine" automobile, toliko da je osnovao Klub vlasnika "juga".

Za "Volstrit džurnal" kaže da je "jugo" najbolji od svih automobila napravljenih u Istočnom bloku.

Ljubav prema "Zastavinim" automobilima rodila se kada je preko Ibeja pokušao da nabavi automobil za sina. Sada ima četiri automobila iz fabrike iz Kragujevca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Klub vlasnika "juga" započeo je 2010. u nadi da će okupiti sve ljude koji dijele njegovu fascinaciju, ali je onda otkrio da ih u Velikoj Britaniji ima tek 25 spremnih za vožnju, prenosi RTS.

Moto kluba glasi: "Neko mora da pazi na ove automobile, jer će, u protivnom, nestati zauvijek".

Poslednji koji je kupio bio je "zastava 311", popularniji kao "stojadin". Žutog veterana kupio je od jedne žene, koja ga je držala u garaži 28 godina.

"Kupio sam ga za 190 evra. Očistio sam ga, uradio tehnički pregled i popravio kočnice i odmah otišao da mu 'protegnem točkove', prvi put poslije 28 godina", kaže Fil.

"Jugo" je na Zapadu postao poznat osamdesetih godina. Bio je nevjerovatno jeftin i ljudi se nisu mnogo brinuli o njemu, pošto su ih, kako kaže, smatrali potrošnom robom.

"Automobili iz 'Zastave' stekli su posebno loš publicitet kada je žena sletjela sa mosta u Mičigenu. Tvrdili su da je automobil toliko lagan da ga je vetar odnio, ali to, naravno, nije bila istina", dodaje Fil.

"Zastavini" automobili su polako počeli da nestaju sa puteva u Velikoj Britaniji i SAD nakon izbijanja rata na Balkanu.

"Ukoliko pogledate sve automobile proizvedene u Istočnom bloku, 'jugo' je oduvijek bio najbolji", zaključio je 42-ogodišnji nastavnik.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Britanac obožava "zastavina" vozila

Izvor: Radio 021, 18.Sep.2014

Fil Dast, nastavnik fizike i hemije u Ipstounsu u Engleskoj, obožava "Zastavine" automobile, toliko da je osnovao Klub vlasnika "juga"...Za "Volstrit džurnal" kaže da je "jugo" najbolji od svih automobila napravljenih u Istočnom bloku...Ljubav prema "Zastavinim" automobilima rodila se kada je preko...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.