Biti, ili ne biti: Istorijski škotski referendum u slikama

Izvor: Svet, 10.Sep.2014, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biti, ili ne biti: Istorijski škotski referendum u slikama

Do referenduma u Škotskoj ostalo je još osam dana. Kako ankete pokazuju da se povećava broj pristalica nezavisnosti, tako vlast u Londonu vuče nove poteze.
Među njima je i najavljena odluka Vlade Velike Britanije o povećanju autonomije i većim nadležnostima za Škote u okviru Ujedinjenog kraljevstva.
Premijer Dejvid Kameron trebalo bi u utroak da ponudi nove ustupke Škotlanđanima očekujući da će to biti pomoći da na referendumskom tasu ipak bude više “NE” >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << glasova.
Naime, 18. septembra, u četvrtak, Škotlanđani će na referendumu odgovarati na pitanje: “Da li Škotska treba da bude nezavisna država?” Od glasača će se tražiti samo da zaokruže “DA” ili “NE”.
Najnovije ankete pokazuju da će rezultat biti vrlo tesan, jer je prema posledenjem ispitivanju javnog mnenja 51 procenat Škota za “DA” to jest za nezavisnost i otcepljenje od Velike Britanije, dok je 49 procenata protiv toga.
U ponedeljak je u Londonu objavljeno da britanska kraljevska porodica čeka prinovu i da će prinčevski par Vilijem i Kejt dobiti drugo dete. Britanski mediji odmah su počeli da prognoziraju kako će ova vest uticati na ishod referenduma.
Ostrvska štampa navodi i da je kraljica Elizabeta zabrinuta za sudbinu Ujedinjenog kraljevstva, iako je zvanično njen stav neutralan.
“Referendum je stvar naroda Škotske i kraljica je strogo neutralna po tom pitanju, kao i po svim političkim pitanjima. Kraljica će pomno pratiti referendum, kao što radi uvek kada je reč o važnim pitanjima”, rekao je nedavno portparol Bakingemske palate.
Škotski premijer Aleks Salmond, koji predvodi Škotsku nacionalističku partiju, najavio je da će kraljica i u nezavisnoj Škotskoj ostati na položaju šefa države, ali jedan od lidera te stranke, Džon Mejson, rekao je da će, u slučaju Elizabetine abdikacije ili smrti, biti održan referendum o monarhiji.
Unija Engleske i Škotske traje više od 300 godina, tačnije od 1707. godine kada su ujedinjena dva kraljevstva pod jednom zastavom – danas poznatom britanskom Union Jack-om.

Izvor: b92
Foto: AP
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.