Belorusija na ivici bankrota

Izvor: B92, 09.Jul.2022, 14:05

Belorusija na ivici bankrota

Međunarodna rejting agencija čije je sedište u Londonu, Fič rejtings, snizila je dugoročni rejting Belorusije sa "CCC“ na "C“.

To ovu zemlju dovodi još jedan korak bliže bankrotstvu, prema objavi na zvaničnom sajtu agencije, prenosi novinite.com.

Snižavanje rejtinga usledilo je nakon odluke Veća ministara i Nacionalne banke Belorusije da plaćanja obaveza po evroobveznicama budu u rubljama umesto u američkim dolarima, piše bugarski medij.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"To je u suprotnosti sa obavezama iz ugovora o obveznicama, koji ne dozvoljava poravnanja u alternativnim valutama“, naglašavaju iz agencije.

Ako beloruske evroobveznice ne budu isplaćene do kraja grejs perioda 13. jula, Fič će to smatrati bankrotom i sniziti rejting Beloruisije na "RD“ (ograničeno bankrotstvo) a onda i na "D“ (bankrot). Takas status će imati sve dok Belorusija ne normalizuje svoje odnose sa međunarodnim kreditorima“, upozoravaju iz agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.