Novina na Eurobasketu - selekcije sa 14 igrača

Izvor: Blic, 27.Apr.2011, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novina na Eurobasketu - selekcije sa 14 igrača

Prvi put u modernoj istoriji evropskih šampionata selekcije učesnice moći će da koriste 14 igrača umesto uobičajenih 12. FIBA Evropa, organizator evropskih prvenstava, donela je tu odluku koja će se prvi put primeniti na šampionatu u Litvaniji u septembru ove godine.

Razlozi za donošenje ovakve odluke su, pre svega, dužina šampionata (tri nedelje), broj utakmica (učestvuju 24 reprezentacije umesto dosadašnjih 16) i mogućnost povrede.

Naravno, reprezentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nisu obavezne da dođu sa 14 igrača,ali se pretpostavlja da će većina selektora iskoristiti tu mogućnost. Za svaki meč biće moguće promena dva igrača što će selektorima ostaviti mogućnost da biraju košarkaše u skladu sa karakteristikama narednog protivnika.

Osim toga, izbeći će se uvek teška odluka precrtavanja sa spiska jednog ili dva igrača koji su prošli sve faze priprema a onda otpadaju uoči odlaska na takmičenje.

Naš selektor Dušan Ivković je još tokom kvalifikacija za EP 2009. u Poljskoj na okupu imao 14 igrača i menjao sastav od utakmice do utakmice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.