Izvor: B92, 21.Maj.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsenzus EU o sporazumu sa Rusijom

Brisel -- Zemlje članice Evropske unije postigle su sporazum o nacrtu pregovora za novu strategiju partnerstva EU sa Rusijom, pošto su najzad uspeli da pridobiju Litvaniju.

Kako je saopštila Slovenija, koja trenutno predsedava EU, zemlje članice EU uspele su da ubede Litvaniju da prihvati uslove pregovora EU sa Rusijom. Litvanija je mesecima blokirala postizanje konsenzusa.

Ta zemlja se protivila postizanju novog dogovora sa Rusijom, dok se brojna pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja se tiču dogovora ne uključe u pregovarački mandat koji ima EU.

Radi se o sukobu u Gruziji i Moldaviji, energetskoj sigurnosti i uspešnoj saradnji u oblasti pravosuđa.

Novi politički sporazum sa Rusijom trebalo bi da bude potpisan na najvišem nivou, na samitu u koji će se održati 26. i 27. juna, gde će novi ruski predsednik Dmitrij Medvedev prvi put zvanično predstavljati Rusiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.