26.000 vojnika je spremno: Počinje vežba

Izvor: B92, 17.Apr.2023, 18:24

26.000 vojnika je spremno: Počinje vežba

Sa najmanje 26.000 vojnika iz 14 zemalja, Švedska je započela svoju najveću vojnu vežbu u poslednjih 25 godina.

Vojna vežba trebalo bi da se završi 11. maja, a njen glavni deo odvijaće se na severu i jugu zemlje i na strateški važnom ostrvu Gotland, dodaje vojska.

Učestvovaće vojnici iz SAD, Velike Britanije, Finske, Poljske, Norveške, Letonije, Litvanije, Ukrajine, Danske, Austrije, Nemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Francuske, uglavnom zemalja članica NATO. Skandinavska monarhija je u maju 2022. zatražila pristup vojnom savezu sa Finskom, nakon ruske invazije na Ukrajinu, čime je okončana dva veka neutralnosti i vojnog nesvrstanosti.

Helsinki je 4. aprila zvanično postao 31. član NATO-a, ali se švedskoj kandidaturi, koju moraju potvrditi sve zemlje članice organizacije, i dalje protive Ankara i Budimpešta.

Turska najviše krivi Švedsku što nije izručila desetine kurdskih aktivista i ljudi koje turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužuje za učešće u pokušaju državnog udara 2016. Zapadne diplomate ne odustaju od nade da će se turski predsednik predomisliti ako pobedi na izborima sledećeg meseca ili ako njegov socijaldemokratski rival Zeleno svetlo za Švedsku.

Švedska se približila Alijansi pridruživši se Partnerstvu za mir 1990-ih. Ali bez članstva, monarhija se ne može pozivati na član 5, koji je garant kolektivne odbrane. Situacija je nezgodna: Švedska, jedina nordijska zemlja koja nije u NATO-u, mogla bi da bude strateško područje za Rusiju u slučaju sukoba, upozoravaju stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Litvanija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ŠVEĐANI KRENULI U VOJNU AKCIJU: 26.000 NATO vojnika je spremno, na Gotlandu sve vrvi od vojski 14 zemalja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2023

Ovoliko armija nije viđeno u poslednjih 25 godina..Sa najmanje 26.000 vojnika iz 14 zemalja, Švedska je započela svoju najveću vojnu vežbu u poslednjih 25 godina. Vojna vežba trebalo bi da se završi 11. maja, a njen glavni deo odvijaće se na severu i jugu zemlje i na strateški važnom ostrvu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.