Promena: Huavej na servere instalira ruski operativni sistem

Izvor: B92, 28.Sep.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promena: "Huavej" na servere instalira ruski operativni sistem

Peking -- "Huavej" će na svoje servere instalirati ruski sistem "ALT Linuks", osmišljen da konkuriše američkom "Intelu".

Kineski serveri s ruskim operativnim sistemom prodavaće se pod brendom "Taišan".

Već su sprovedena ispitivanja kompatibilnosti, rekao je izvršni direktor razvojnog programera "Bazalta" Aleksej Smirnov za ruski portal "Biznis.fm".

On je naglasio da "Huavej" ima najbrži procesor na svetu — "Kunpeng", koji se zasniva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ARM64 sistemu.

"Ranije smo počeli da radimo na instalaciji, imali smo inženjerske uzorke i pripremili smo naš operativni sistem za rad i podršku ovom serveru. Obavili smo zajedničke testove, postoji potpuna kompatibilnost", prenosi Smirnov.

Saradnja "Huaveja" sa ruskim platformama usledila je nakon američkih sankcija koje su pogodile ovog kineskog tehnološkog giganta.
Pogledaj vesti o: Intel

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Promena: “Huavej” na servere instalira ruski operativni sistem

Izvor: Capital.ba, 28.Sep.2019

PEKING, “Huavej” će na svoje servere instalirati ruski sistem “ALT Linuks”, osmišljen da konkuriše američkom “Intelu”. Kineski serveri s ruskim operativnim sistemom prodavaće se pod brendom “Taišan”. Već su sprovedena ispitivanja kompatibilnosti, rekao je izvršni direktor...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.