Junajted ili Siti, čija je bruka veća

Izvor: Politika, 08.Dec.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junajted ili Siti, čija je bruka veća

Svi engleski mediji se bave debaklom klubova iz Mančestera. – Evru sramota da igra u Ligi Evrope. – Igrači Sitija 26 puta skuplji od Apoelovih

Šok, neverica i razočaranje u Engleskoj povodom eliminacije oba kluba iz Mančestera iz fudbalske Lige šampiona. Mnogi mediji, poput „Gardijana”, „Dejli njuza”, „Skaj sporta” i ostalih, pokušavaju krah gradskih rivala da prikriju vešću da je Uefa smanjila kaznu Vejnu Runiju, sa tri utakmice zabrane igranja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dve, tako da će moći da bude u timu „Gordog albiona” već u takmičenju po grupama na „Evru 2012”. Stidljivo dodaju i da „Ser Aleks Ferguson traži odgovor” na preranu eliminaciju. Na drugoj strani su oni, koji kao „Bi-Bi-Si” u prvi plan stavljaju izjavu Patrisa Evre da ga je „sramota da igra u Ligi Evrope” i iz daljine pišu o „Mančesterskoj mizeriji”. Istovremeno, izveštač „Telegrafa” se pita: „Junajted ili Siti, čija je bruka veća?”

Rano ispadanje viceprvaka Evrope Junajteda kritički je komentarisao bivši as „crvenih đavola” Roj Kin, koji radi kao TV komentator. Nekadašnji kapiten je u prenosu izjavio da su ovi fudbaleri daleko od pravog kvaliteta koji treba klubu sa „Old Traforda”. Uzvratio mu je ser Aleks Ferguson rečima „Ne znam zašto uopšte neko sluša reči jednog televizijskog kritičara” i dodao:

– Naravno da sam razočaran ovakvim ishodom. Presudila je naša utakmica s Bazelom kod kuće. Možemo da krivimo samo sebe. Imali smo tada 2:0 i moglo je da bude i 5:0, ali smo bili glupi i nezainteresovani i dozvolili rivalu da preokrene rezultat. Sada plaćamo cenu toga i treba za to da preuzmemo krivicu. Naši rezultati u poslednjih pet godina bili su neverovatni. Ovo je veliki gubitak za nas, jer smo ispali iz najboljeg takmičenja na svetu. Ipak, i ovo je deo fudbala i moramo da se nosimo s razočaranjem. Do sada je to Junajtedu uvek bila motivacija za buduće uspehe.

O učešću u Ligi Evrope trofejni stručnjak je kazao:

– To je takmičenje u kojem nikada nisam bio s Junajtedom. U ovom trenutku mogu samo da kažem da ćemo igrati četvrtkom, pa subotom i da ćemo morati da se adaptiramo na to. To svakako nije lepa vest za nas i predstavlja kaznu zato što nismo prošli dalje u Ligi šampiona.

Vidno utučeni Patris Evra je rekao i sledeće:

– Za Mančester junajted je sramota da igra u Ligi Evrope. Imam užasan osećaj, ali to je naša realnost. Trebalo je ranije da se probudimo. Zaslužili smo da ispadnemo. Čak i u prijateljskim utakmicama dajem maksimum i želim da pobedim. Kada igram za Junajted podrazumeva se da igram u Ligi šampiona, mada neki igrači sanjaju da zaigraju u dresu Mančester junajteda u bilo kom takmičenju. Ja ne mislim tako.

Ni Rio Ferdinand nije krio razočaranje, ali je naglasio da će učiniti sve da osvoje bar „utešni” pehar:

– Niko ne voli da bude drugi, ili da bude eliminisan u ranoj fazi. Svi smo razočarani neuspehom u Ligi šampiona. Ali, ovo je realnost. Sami smo krivi što nam se ovo desilo. Nastavljamo u Ligi Evrope i moramo da ciljamo da osvojimo trofej.

Roberto Mančini

Mančester siti se za razliku od komšija pobedom oprostio od evropske elite. Debitantski nastup završio je pobedom protiv Bajerna 2:0, ali zbog trijumfa Napolija istim rezultatom u duelu s Viljarealom mora da se zadovolji prelaskom u Ligu Evrope. Menadžer Roberto Mančini se izvinio navijačima:

– Dobra smo ekipa i dobro smo igrali. Najviše mi je žao navijača, ali i igrača. Moramo da napredujemo kao tim. Lige Evrope predstavlja još jedno veliko takmičenje i bilo bi veoma značajno da osvojimo trofej. Nadam se da ćemo se u Ligu šampiona vratiti dogodine ozbiljniji i jači.

Na drugoj strani profitirali su „mali” klubovi, a pre svih APOEL i Bazel. Kiprani, koje s klupe maestralno vodi naš Ivan Jovanović, kolo pre kraja takmičenja po grupama obezbedili su plasman među 16 najboljih u Evropi. Iako je tržišna vrednost njihovih fudbalera procenjena na svega 16,6 miliona evra, to im nije bila prepreka da budu ispred Zenita, Porta i Šahtjora. Poređenja radi, tim Mančester sitija na tržištu vredi 433,5 miliona evra (26 puta više od Apoela), a Junajteda 405,3 (24 puta više).

Bazel je nakon remija 3:3 na „Old trafordu” napravio još veći podvig. Pobedio je u direktnom sudaru Mančester junajted na svom „Sent Jakob parku” s 2:1 i eliminisao slavnog rivala. Ni pulenima nemačkog trenera Hejka Fogela nije smetalo što su „crveni đavoli” novčano bezmalo deset puta teži (Švajcarci procenjeni na 41,1 milion evra). Jedan od junaka velikog trijumfa golman Jan Zomer je posle utakmice izjavio:

– Ovo je ludilo. Pobedili smo Mančester junajted. Mi smo tim iz male zemlje, a savladali smo jedan od najvećih klubova na svetu. Verovali smo u sebe i odigrali veoma dobar meč.

----------------------------------------------

I finansijski krah

Nepoznanica je kako će se ispadanje iz evropske elite odraziti na finansijsko poslovanje Mančester junajteda. „Crveni đavoli” su u poslednjih pet sezone bili učesnici završnice (jedanput pobednici, dva puta finalisti i po jednom polufinalisti i četvrtfinalisti). U prethodne četiri zaradili su preko 180,5 miliona evra, od čega 53,3 prošle sezone. Sada su ostali bez planiranog prihoda, a ne treba zaboraviti da je 30. juna objavljeno da je ovaj gigant dužan 522 miliona evra.

----------------------------------------------

Treća rana eliminacija

Mančester junajted je prvi tim u istoriji Lige šampiona, koji je nakon učešća u finalu u narednoj sezoni eliminisan u takmičenju po grupama. „Crvenim đavolima” ovo je treći put u 17 učešća da nisu „preživeli” grupu. To im se dogodilo 1994/1995 (treći u grupi s Geteborgom, Barselonom i Galatasarajem) i 2005/2006 (poslednji u grupi s Viljarealom, Benfikom i Lilom). Junajted je poslednji put u Kupu Uefe (danas Liga Evrope) igrao u sezoni 1995/1996, kada je u drugom kolu eliminisan od Rotora iz Volgograda (2:2 i 0:0). Zanimljivo je i da je čak pet od osam golova Mančester junajted primio od Bazela.

Đ. Smiljanić

objavljeno: 09.12.2011.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.