Fudbalska euforija dovodi do bejbi buma

Izvor: B92, 21.Dec.2013, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbalska euforija dovodi do "bejbi buma"

U maju 2009. fudbalska euforija zahvatila je celu Španiju jer je FC Barcelona svojila titulu Lige šampiona. Nedugo po ovom događaju, pokrenut je bejbi bum. Tačnije, broj novorođenih beba u februaru 2010. porastao je za 16 odsto.

Takođe, u martu 2010. zabeležen je porast od 11 odsto, a naučnici smatraju da je uzrok tako velikog broja novorođenčadi upravo slavljenička euforija.

Deca rođena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ovom periodu nazvana su “Iniesta generacijom” po Andresu Iniesti koji je postigao pobednički gol.

Istraživanja su počela analiziranjem podataka o rađanju između 2007. i 2012. u dva porodilišta u Manresi u pokrajini Bažes.

Takođe, u Bažesu je rodno mesto Gvardiole, koji je bio menadžer kluba Barcelona u vreme njegove pobede na Ligi šampiona.

Ipak, pobede na drugim šampionatima nisu uticale na takav bejbi bum.

Štaviše, primećen je pad broja novorođenčadi pred kraj 2010. uprkos tome što je Barcelona osvojila Superkup Španije u avgustu 2009, a reprezentacija države osvojila Svetski kup u decembru 2009.

Taj pad možda je izazvan ekonomskom krizom u zemlji, smatraju naučnici.

“Ljudske emocije na širem planu mogu uticati na demografske promene u populaciji, dok nacionalni i regionalni događaji smanjuju racionalnost, a uvećavaju emocionalnost”, kažu istraživači u izveštaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.