Džimi Džamp u novoj misiji

Izvor: Politika, 12.Jul.2010, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džimi Džamp u novoj misiji

JOHANESBURG - Posle El Klasika, Lige šampiona, Evropskog prvenstva u fudbalu, Rolan Garosa i Eurosonga, čuveni navijač Barselone Džimi Džamp uspeo je da uleti i na teren Soker sitija u Johanesburgu uoči finalnog meča Španija - Holandija.

Obučen u majicu „Džimi Džamp protiv rasizma”, on je utrčao na teren i pokušao da dohvati pehar namanjen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svetskom prvaku, koji je bio izložen na centru terena.

U poslednjem trenutku sprečili su ga članovi obezbeđenja koji su ga izveli sa terena. U direktnom televizijskom prenosu ovaj detalj nije prikazan.

Džimi Džamp je nadimak tridesetšestogodišnjeg Žaimea Marketa Kota, Katalonca koji navija za Barselonu.

Prepoznatljiv je po tome što na glavi uvek nosi baretinu, tradicionalnu kapu crvene boje koju nose Katalonci i drugi narodi koji žive u tom delu Mediterana.

Džimi Džamp je imao nastup i na Evropskom prvenstvu u Portugalu 2004. godine kada je, u finalnom meču između domaćima i Grčke, uleteo na teren i na Luiša Figa bacio zastavu FK Barselona.

To je uradio jer je Figo 2000. godine iz Barselone prešao u redove najljućeg rivala Real Madrida.

Na teren je uleteo i 19. novemabra 2005. godine kada je prekinuo el klasiko Real - Barselona, a sličnu egzibiciju je iste godine izveo u polufinalu Lige šampiona između Liverpula i Čelsija.

DŽmi je tim upadom poružio Žozeu Murinju da ne prelazi iz Čelsija u Narselonu i istovremeno izrazoio divljenje prema Bitlsima jer je nosio majicu sa motivom Bitlsa i Liverpula.

Prenoćio je u zatvoru, a ujutru je sudiji za prekršaje, odgovarajući na pitanje zbog čega je to uradio, otpevao pesmu Bitlsa „Help”.

Sudija mu je, kako je istakao Džimi Džamp, rekao da je potpuno lud i poslao ga nazad u Španiju.

Džimi je 2006. godine tokom drugog poluvremana polufinalne utakmice Lige šampiona između Viljareala i Arsenala utrčao na teren i napadaču londonskih topdžija Tjeriju Anriju bacio dres Barselone sa brojem 14.

Zamimljivo je da je 25. juna 2007. godine Anri preša u Barselonu gde je nosio dreš a brojem 14.

Zbog ovog incidenta Džimija je španska komsija za sprečavanje nasilja na sportskim priredbama kaznila sa čak 60.100 evra.

Pre dve godine imao je akciju na Evropskom prvenstvu u fudbalu kada je u Bazelu, tokom utakmice Nemačka - Turska, uleteo na teren sa tibetanskom zastavom i natpisom na majici „Tibet nije Kina”.

Džimi kaže da je navijač Barselone i da nikoga ne mrzi. „Volim fudbal i volim svoj klub, a u mojim skokovima nema huliganizma. Zato nosim crvenu kapu, da ljudi prepoznaju da sam to ja, a ne neki ludak”, ističe ovaj Katalonac.

Pored fudbalskih utakmice, imao je akcije i na drugim sportskim manifestacijama, a svakako je jedna od najupečatljivijih bila na prošlogodišnjem Rolan Garosu.

Tada je tokom finalnog meča između Švajcarca Rodžera Federera i Šveđanina Robina Soderlinga utrčao na teren kako bi podržao švajcarskog tenisera.

Federeru je pokušao da na glavu stavi baretinu, kako bi stavio do znanja da navija za njega jer mu Španac Rafaele Nadala nije simpatičan pošto navija za Real. Obezbeđenje ga je jurilo po terenu, uspelo da ga uhvati i izbaci napolje.

Obično zbog svojih nastupa dobija novčane kazne, ali mu zbog ove egzibicije na Rolan Garosu preti kazna od 12 meseci zatvora.

Bio je aktivan i u finalu ovogodišnjeg Eurosonga kada se, tokom nastpa španskog predstavnika Danijela Digasa, ušunjao na binu i umešao u koreografiju.

FoNet

objavljeno: 12/07/2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.