Lavrov: Moskva podržava prekid vatre i formiranje jedinstvene vlasti u Libiji

Izvor: VOA, 26.Maj.2020, 15:31

Lavrov: Moskva podržava prekid vatre i formiranje jedinstvene vlasti u Libiji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obavestio je Agilu Saleh Isu, saveznika Kalife Haftara (komandanta Libijske nacionalne armije – učesnice sukoba u Libiji) da Moskva podržava momentalan prekid vatre i političke razgovore koji bi doprineli formiranju jedinstvenih libijskih vlasti. Taj stav Lavrov je preneo u telefonskom razgovoru, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, objavila je agencija Rojters. Agil Saleh Isa podređen je generalu Kalifi Haftaru koji kontroliše istok Libije i suprotstavljen je međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva. Prethodno je Komanda vojske Sjedinjenih Država u Africi saopštila da je Rusija prebacila borbeni avion u Libiju da bi podržala ruske plaćenike koji se bore na tom području. “Ruska borbena letelica će najverovatnije pružati podršku iz vazduha i učestvovati u napadima koje izvodi Vagner grupa PMC koja podržava Libijsku nacionalnu armiju. Ona je suprotstavljena međunarodno priznatoj libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva", navodi se u saopštenju Komande vojske Sjedinjenih Država u Africi. Istaknuto je da je letelica prebačena iz ruske vazdušne baze preko Sirije gde je, kako je navedeno, prefarbana kako bi bilo pprikriveno njeno rusko poreklo. Ruski zvaničnici bili su nedostupni za komentar ove informacije, objavio je Rojters. Misija Libije pri Ujedinjenim nacija osudila je postupke koje označava velikim prilivom oružja i boraca na područje te zemlje i kršenje embarga na oružje. Aprila 2019. general Haftar, komandant formacije pod nazivom Libijska nacionalna armija pokrenuo je ofanzivu u nameri da osvoji zapad zemlje pod kontrolom međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva. Libija, zemlja bogata naftom, u konstantnim nemirima je od 2011. godine, kada je tokom građanskog rata svrgnut i ubijen dugogodišnji autoritarni lider Moamer Gadafi. Od tada se u Libiji vode sukobi između suparničkih grupa na istoku i zapadu zemlje od kojih svaka raspolaže i sopstvenom oružanom silom.  
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Vojska SAD optužila Rusiju za vojnu intervenciju u Libiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2020

Afrička komanda američke vojske (AFRICOM) optužila je Rusiju da je poslala svoje borbene avione u Libiju da pomognu ruskim dobrovoljcima koji se bore na strani snaga Kalife Hiftera, izvestio je AP...Rusija je odbacila ove navode kao dezinformacije...U oštro intoniranom saopštenju AFRICOM je saopštila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.