UN šalju snage za zaštitu svog osoblja u Libiji

Izvor: Blic, 28.Nov.2013, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN šalju snage za zaštitu svog osoblja u Libiji

Ujedinjene nacije će poslati specijalne snage u Libiju koje će štititi njihovo osoblje zbog učestalih napada u toj zemlji, saopštili su juče zvaničnici UN.

Savet bezbednosti je pristao na zahtev generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da pošalje specijalne snage, saopštio je kineski ambasador u UN, Liju Đijei, preneo je AFP.

Ban je u pismu Savetu naveo da je osoblje UN izloženo "povećanom riziku od napada" zbog pojačanih tenzija i "nedostatka pouzdanih snaga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bezbednosti".

Snage će brojati 235 pripadnika i biće sastavljene najverovatnije od članova mirovnih misija UN, a njihov zadatak je da čuvaju bazu UN u Tripoliju, navodi AFP.

"To će biti mera odvraćanja ekstremističkih elemenata koji nisu za prisustvo stranog personala", naveo je Ban.

On je dodao da bi pripadnici tih snaga mogli takođe pomoći u evakuaciji više od 200 članova Misije podrške UN u Libiji (UNSMIL).

Ta misija je pomagala u procesu političke tranzicije u Libiji nakon pada diktatora Moamera Gadafija u oktobru 2011., podseća AFP.

Strane misije u Libiji pojačale su mere bezbednosti nakon napada na američki konzulat u Bengaziju u septembru prošle godine kada je poginulo četvoro ljudi, uključujući američkog ambasadora.

Libijske milicije i ekstremističke grupe bore se za prevlast i posle napada na američki konzulat na meti napada našle su se i ambasade Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata u Tripoliju, kao i druge diplomatske misije i vozila, podsetio je AFP.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

UN šalju snage za zaštitu svog osoblja u Libiji

Izvor: Blic, 28.Nov.2013

Ujedinjene nacije će poslati specijalne snage u Libiju koje će štititi njihovo osoblje zbog učestalih napada u toj zemlji, saopštili su zvaničnici UN. ..Savet bezbednosti je pristao na zahtev generalnog sekretara UN Ban Ki-muna da pošalje specijalne snage, saopštio je kineski ambasador u UN,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.