Tunis zbog terorističkih napada gradi ogradu prema Libiji

Izvor: Blic, 10.Jul.2015, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tunis zbog terorističkih napada gradi ogradu prema Libiji

Premijer Tunisa Habib Esid izjavio je da vojska i privatni preduzetnici grade ogradu prema Libiji kako bi sprečili infiltraciju ekstremista, posle nedavnih terorističkih napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

Esid je rekao da se očekuje da će gradevinski radovi, čiji je cilj da granicu učine nepropusnom za džihadiste i njihova vozila, biti završeni do kraja godine.

Esid je za televiziju rekao da će se prepreka protezati 168 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od obale prema unutrašnjosti zemlje duž granice sa Libijom i sastojati se od ograda, peščanih nasipa, rovova i osmatračnica.

Vlada Tunisa proglasila u subotu vanredno stanje, da nakon što je jedan ekstremista ubio 38 turista u mediteranskom turističkom naselju Sus.

Tri meseca ranije teroristi su otvorili vatru na turiste u Nacionalnom Bardo muzeju u prestonici, Tunisu, i ubili 22 ljudi.

Granica Tunisa sa Libijom duga je 459 kilometara.

Britanija poziva svoje državljane da se vrate iz Tunis

Britanski forin ofis saopštio je da savetuje da se u Tunis ne putuje bez preke potrebe. Forin ofis je preporučio turistima da kontaktiraju turističke agencije kako bi se organizovao povratak.

U saopštenju je navedeno da obaveštajni podaci ukazuju na "veliku verovatnoću novog terorističkog napada".

"Sa druge strane, ne verujemo da uvedene bezbednosne mere u ovom trenutku ne pružaju dovoljnu zaštitu za britanske turiste u Tunisu i u skladu sa tim smo promenili naša uputstva o putovanjima", navodi se u saopštenju.

Uputstvo britanskog ministarstva predstavlja ozbiljan udarac za Tunis, koji svake godine poseti na stotine hiljada britanskih turista.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vanredno stanje u Tunisu

Izvor: Akter, 10.Jul.2015

Premijer Tunisa Habib Esid izjavio je da vojska i privatni preduzetnici grade ogradu prema Libiji kako bi sprečili infiltraciju ekstremista..Odluka je doneta posle nedavnih terorističkih napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država...Esid je rekao da se očekuje da će gradevinski radovi,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.