Svetski lideri u Berlinu na konferenciji o Libiji

Izvor: RTS, 19.Jan.2020, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski lideri u Berlinu na konferenciji o Libiji

U Berlinu se održava međunarodna konferencija o Libiji posvećena dugogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji. Cilj je da se zaustavi mešanje stranih vojnih snaga, dogovori trajan prekid vatre i pomogne obnavljanje političkog procesa o budućnosti te države. Domaćin, nemačka kancelarka Angela Merkel, pozvala je lidere 12 zemalja, kao i Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Afričku Uniju i Arapsku ligu na samit. U nacrtu završnog dokumenta traži se od svih strana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da ne napadaju naftna postrojenja u Libiji.
Višemesečna diplomatska nastojanja Nemačke da pojača napore za zaustavljanje borbi u Libiji u okviru su inicijative generalnog sekretara UN Antonija Guteresa i njegovog izaslanika za Libiju Gasana Salame, prenosi AP.

Komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar mora da odustane od agresivnog ponašanja da bi se otvorio put za politički proces u Libiji, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan
"Haftar nije potpisao sporazum i to nam pokazuje da ne želi mirovni proces, već vojno rešenje konflikta", rekao je Erdogan na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Da bi se obezbedili mir i stabilnost u Libiji, na konferenciji u Berlinu neophodno je naći načine da se osigura prekid vatre i političko rešenje sukoba, istakao je Erdogan, preneo je Tas.
Putin je prethodno izjavio da se nada da će dijalog o Libiji biti nastavljen i da će sukob u toj zemlji biti rešen.
"Ne gubimo nadu da će dijalog biti nastavljen i ne štedimo napore da se ovaj sukob reši", rekao je Putin na sastanku sa Erdoganom.
Rusija i Turska su načinile dobar korak kada su pozvale na prekid vatre u Libiji, čime su stvoreni preduslovi za održavanje konferencije u Berlinu, istakao je Putin.
Libija je podeljena na suparničke administracije, od kojih svaka ima podršku različitih država.

Hafterove snage koje su od aprila u opsadi Trpolija podržavaju Egipat, Rusija i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok se vlada Tripolija okrenula Turskoj.
Primirje na koje su obe strane početkom ovog meseca pozvani Moskva i Ankara je prvi prekid u borbama u poslednjih više meseci.
 
Na sastanku u Berlinu očekuju se Emanuel Makron, italijanski i britanski premijeri Đuzepe Konte i Boris Džonson, kao i američki državni sekretar Majk Pompeo.
Pozvani su i predstavnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Alžira, Kine i Republike Kongo.
Takođe, iz nemačkog ministarstva spoljnih poslova su potvrdili da će samitu prisustvovati premijer međunarodno priznate libijske vlade nacionalnog jedinstva Fajez el Saraž i njegov glavni protivnik, komandant Narodne armije Halifa Haftar.
Izaslanik UN za Libiju Gasan Salame ocenio je da je toj zemlji potrebno da prestane svako strano mešanje, ali je izrazio i baojazan da u Berlinu neće biti postignut dogovor o prekidu sukoba.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Učesnici samita o Libiji se dogovorili da poštuju embargo na oružje

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2020

Zemlje koje imaju interese u dugogodišnjem libijskom građanskom ratu dogovorile su se danas u Berlinu da poštuju puno puta prekršen embargo na oružje, da više ne pružaju vojnu pomoć zaraćenim stranama i da ih podstaknu da obezbede potpunu obustavu vatre, izjavili su lideri Nemačke i Ujedinjenih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.