SB o uvođenju zone zabrane letenja nad Libiji

Izvor: Politika, 14.Mar.2011, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB o uvođenju zone zabrane letenja nad Libiji

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija započeo je konsultacije povodom zahteva Arapske lige da se nad Libijom uvede zona zabrane leta.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, sazvanom na zahtev Libana, predstavnike članica Savet bezbednosti UN će informisati šef odeljenja za političke poslove Lin Pasko.

Ne očekuje se da bude doneta bilo kakva odluka.

Francuska i Britanija su ranije sastavile nacrt rezolucije o zoni neletenja nad Libijom, ali je nisu prosledile ostlaim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << članicama Saveta bezbednosti.

„Sada kada postoji saopštenje Arapske lige nadamo se da su se pravila igre promenila za druge članove Saveta”, izjavio je francuski ambasador Žerar Aro, dolazeći na sastanak.

„Nadamo se da će nam te odluke omogućiti da kasnije ove nedelje radimo na rezoluciji”, dodao je Aro, koji očekuje da će tu akciju predvoditi libijski susedi.

Libanski ambasador Navaf Salam je rekao da je saopštenje sa sastanka Arapske lige uputio svim članicama Saveta bezbednosti UN.

Diplomate nekih drugih članica Saveta bezbednosti kažu da se nadaju da će konsultacije iskoristiti za razmatranje dodatnih političkih i finansijskih sankcija Libiji.

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je posle sastanka sa genralnom sekretarom Arapske lige Amr Musom da su oči EU sada uprte u Savet bezbednosti UN i da ponovo poziva na okončanje nasilja u Libiji.

„Evropski savet je veoma jasno rekao da mi pravimo planove za sve opcije, ali tražimo legalnu bazu akcije koju predstavlja Savet nezbednosti”, rekla je Eštonova.

Tanjug

objavljeno: 14.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.